Мизерия в училищен стол! Супа от 150 грама и четвърт портокал

Столът на софийско училище затвори врати след като родители алармираха за проблем с изхранването на учениците. Настойниците на децата от 151 НСУ „София” в квартал „Овча купел“ твърдят, че децата им са принудени да се изхранват със суха храна, приготвена вкъщи. Столът не работи от десетина дни, а в магазинчето на територията на училището цените са като в бензиностанция, възмущават се родителите.

Според тях хигиената в школската трапезария също е под всякаква критика. В социалните мрежи бяха публикувани и множество оплаквания от големината на порциите и това, че храната се сервира студена. Цял плод в стола не се сервира, на дете се полага 1/2 ябълка, 1/3 банан,1/4 портокал или 4 зрънца грозде, пишат възмутени родители. Те допълват, че в едно от менютата салатата се е състояла от една кисела краставичка (цяла).

 

 

Във Фейсбук бе публикувано обедното меню в училището , от което става ясно, че се предвиждат по 150 грама зеленчукова супа и кюфте от 80 грама.

След получен сигнал се е задействала Агенцията по храните, чиито инспектори са проверили и затворили школския стол.

„В 151-во училище са констатирани несъответствия на фирмата, която държи стола при предлаганата храна. Спряна е дейността на оператора и продължават проверките за установяване на всички нередности“, обясни пред bTV д-р Кремена Стоева, началник отдел в Дирекция „Контрол на храните“ в БАБХ.

От ръководството на училището засега се задоволиха с официално съобщение, че столът, стопанисван от фирмата „Електрон финанс кансулт” ЕООД, е затворен от БАБХ „поради доставка на кетъринг-храна с недоказан произход“.

„Извиняваме се от името на национално средно училище „София” за причиненото неудобство. Молим , считано от 25.11.2019г. /понеделник/ да осигурявате индивидуално на децата си храна за обяд, в случай, че получим официална информация, че проблемът със стол-разливната е отстранен, ще бъдете незабавно информирани със съобщение на информационните табла, както и на нашия сайт“, гласи още съобщението, което още повече възмути родителите.

Екип на TrafficNews е направил опит да се свърже с училищното ръководство, но никой не вдигал телефоните.

151 НСУ „София” не е общинско, а е под шапката на Министерството на образованието.

trafficnews


image0 (9K)