НАЙ-НОВИ:

Местан към Плевнелиев: “Господин Президент, останете достоен!”

“Господин Президент, останете достоен!” – така се обръща в декларация председателя на политическа партия ДОСТ, Лютви Местан към държавния глава Росен Плевнелиев, заради изявлението му, че ще даде третия мандат за съставяне на правителство на политическата сила, която има най-добри шансове за съставяне на кабинет, пише offnews.bg.

Ето декларацията на Лютви Местан:

След КСНС при Президента съдбата на първите два проучвателни мандата е ясна – ГЕРБ и БСП ще ги върнат незабавно. Въпросът е на кого ще бъде връчен третият. Конституционно разписан императив няма и затова решението се разполага изцяло в полето на политическата воля на президента Росен Плевнелиев.

Вън от всякакво съмнение е, че при отказа на двете най-големи фракции да съставят правителство и третият опит ще завърши по същия начин – с провал. Това предположение обаче не само че не снема, а напротив – натоварва избора на държавния глава чий да бъде третият мандат, с огромна политическа и стратегическа отговорност.

Самоопределилите се за патриоти крайни националисти от Патриотичния фронт и Атака напористо се опитват да създадат предпоставки президентът Плевнелиев да го възложи по неизбежност именно на тях. От една страна, държавният глава от самото начало заговори за необходимостта да се избегне сценарий за предсрочни парламентарни избори, а от друга страна послания в тази посока се чуват основно от Патриотичния фронт и Атака, с определени уговорки – и от Реформаторския блок.

Политическата и стратегическа стойност на президентския избор за връчване на трети проучвателен мандат вече не опира до реалистично очакване да бъде съставен кабинет, а до ярък идеен държавнически символ – дали президентът в края на своя достоен мандат ще стане съучастник във фашистки сценарий – представител на националпопулистите получава мандат и в качеството си на кандидат за министър-председател представя националпопулистка програма, и то от трибуната на парламента.

Президентът знае, че националистите нямат възможност да съставят правителство. Тяхната цел е да използват една конституционна процедура за разгръщане на предварителна, безплатна предизборна кампания за парламентарни избори. За националистите получаването на конституционна възможност да посочат свой кандидат за министър-председател и да принудят парламента да участва в дебати, вече е политическа победа. Защото дори отхвърлянето на кандидата и програмата им ще ги превърне в своеобразна националистическа алтернатива на системните партии.

Освен това обединителят на нацията сигурно е наясно, че връчване на проучвателен мандат на крайните националисти ще бъде провокация не само за етническия мир, но и за стратегическата ориентация на България.

Вярваме, че българският държавник и президент Росен Плевнелиев, който заклейми руската окупация на Крим и произнесе фразата „Крим е Украйна“, няма да легитимира с връчване на мандат крайни националисти, които посещаваха Крим и го обявиха за руска територия.

Господин Президент, останете достоен!

ЛЮТВИ МЕСТАН

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДОСТ Мобилната версия на ЗАРАТА - ТУК

Виж още:
Повече от 100 държавни чиновници заминават от началото на следващата…