НАЙ-НОВИ:

Меркел се сопна на Полша и Украйна: “Северен поток-2” не застрашава ЕС

В края на януари Германия разреши на Nord Stream 2 AG (компанията-оператор на проекта) да започне изграждането на морския участък на газопровода в териториалните води на страната

[ad id=”225664″]

Германия счита газопровода “Северен поток-2” за икономически проект, който не застрашава Европейския съюз, заяви днес германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от световните агенции.

“Ние също така подкрепяме диверсификацията на енергийните източници. Ние също искаме транзитът на газ да продължава да минава през Украйна. Но ние смятаме, че Nord Stream 2 не представлява опасност за диверсификацията на доставките”, каза Меркел по време на съвместна пресконференция след срещата си с министър-председателя на Полша Mатеуш Мазовецки.

[ad id=”236993″]

Полският премиер възрази: “Не съм съгласен, че това е диверсификация, газът е от същия източник”. Моравецки допълни, че на срещата с Меркел той се е изказал за разпространението на нормите на третия енергиен пакет на ЕС и върху “Северен поток-2”.

Меркел заяви още, че Полша и Германия продължават преговорите по този въпрос. В края на януари Германия разреши на Nord Stream 2 AG (компанията-оператор на проекта) да започне изграждането на морския участък на газопровода в териториалните води на страната. Германия също така одобри изграждането на приемен терминал. От “Северен поток” 2 заявиха, че процедурите за получаване на разрешителни в други страни по маршрута на тръбопровода – Русия, Финландия, Швеция и Дания – вървят по график.

[ad id=”236999″]

Проектът Nord Stream-2, който възлиза на 9,5 милиарда евро, включва изграждането на две тръби на газопровод от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. Общият капацитет е 55 милиарда кубически метра газ годишно. Тръбопроводът е планирано да бъде прокаран редом със “Северен поток”. Морският газопровод ще премине през териториалните и изключителни икономически зони на няколко държави: Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.

Срещу строителството се обявиха редица държави, включително Украйна, Полша и САЩ Киев се страхува, че ще загуби приходите от транзита на руски газ, а Вашингтон има амбициозни планове за износ на втечнен природен газ в Европа.

[ad id=”218001″]

Европейските компании – Shell, OMV, Engie, Uniper и Wintershall се задължиха да инвестират в “Северен поток” 2 по 950 милиона евро. “Газпром”, който е единствен акционер в “Северен поток 2”, ще предостави още 4,75 милиарда евро. За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
  Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за втори…