Меркел нарече “шедьовър“ споразумението с Лондон, за Мей то е „единствената възможна сделка“

„Трагично е, че Великобритания напуска ЕС след 25 години“, заяви на пресконференция германският канцлер Ангела Меркел. Тя обаче определи споразумението с Лондон като шедьовър, който става основа за „организирана раздяла“. Тя добави, че все още съжалява за решението на британците да напуснат ЕС след 45-годишно членство, съобщи Ройтерс, цитирана от БНР.

“Много още трябва да бъде направено, но мисля, че в крайна сметка, при тази трудна ситуация, без прецедент, ние създадохме дипломатически шедьовър. Никога преди не сме били в положение, когато страна-членка иска да напусне ЕС, но постигнахме споразумение, което балансира интересите и на двете страни и ги зачита и позволява, в същото време, да имаме близко партньорство“, каза Ангеля Меркел.

Германският канцлер призна, че изпитва „известно удовлетворение“ от сключването на сделката, но не пожела да дава мнение дали тя ще бъде предоговаряна, ако Камарата на общините я отхвърли.

„Споразумението за Брекзит не подлежи на предоговаряне“, каза днес британският премиер Тереза Мей в унисон с изявленията на европейските си партньори, предаде ДПА.

„Ако хората си мислят по някакъв начин, че ще има още едни преговори, това не е така“, посочи тя пред журналисти в Брюксел, след като по-рано през деня Европейският съвет одобри сделката за раздялата с Обединеното кралство.

„Това е споразумението. То е резултат от тежки и трудни преговори през значителен период от време. И както беше казано, това е сделката, която е на масата. Това е възможно най-добрата сделка. Това е единствената възможна сделка“, подчерта Мей.

Британският премиер отказа да коментира какво ще се случи, ако парламентът в Лондон отхвърли споразумението.


image0 (9K)