НАЙ-НОВИ:

Меркел драматично към германците: Сами се пазете от заразата, спазвайте правилата

Германският канцлер Ангела Меркел призова отново сънародниците си да ограничат социалните си контакти и да сведат до минимум пътуванията си поради продължаващото увеличение на броя на заразяванията с коронавирус, предаде Ройтерс.

Ако германците намалят контактите си, „всички ние заедно ще се справим с огромното предизвикателство, което този вирус представлява“, заяви тя в седмичното си видеообръщение.

“Трябва да направим всичко възможно, за да не допуснем вирусът да се разпространява безконтролно. Ако всеки от нас за известно време значително намали контактите си с хора извън семейния си кръг, ще успеем да променим тенденцията. Именно в това се изразява и призивът ми – намалете броя на срещите си, било то срещи у дома или извън дома“, заяви канцлерът.

Меркел призова сънародниците си „да се откажат от пътуванията, ако те не са наложителни“.

„Ако има възможност, оставайте си у дома, оставайте си в своето населено място“, каза тя. Макар Германия да не е толкова тежко засегната от вируса, колкото повечето други европейски страни, дневните нови случаи на коронавируса растат и тази седмица те за пръв път надхвърлиха 10 000, отбелязва Ройтерс.

В неделя общият брой на смъртните случаи от началото на пандемията надхвърли 10 000. Като мярка срещу настъплението на заразата Германия предупреди гражданите си да не предприемат пътувания към ски курортите в Австрия, Италия и Швейцария.

В сряда германският министър на здравеопазването Йенс Шпан стана поредният известен политик, дал положителен тест за вируса.

От неделя Германия въвежда мерки спрямо пристигащите от нови три области на България – София-град, Разград и Сливен, съобщи Министерството на външните работи. Трите области бяха добавени в „Списъка на рисковите области“ на института „Робърт Кох“, в който вече присъстват и областите Благоевград и Търговище.

За всички, които пристигат в Германия от тези региони и през последните 14 дни са имали престой в рискова област, трябва да представят отрицателен PCR тест за COVID-19. Той може да бъде направен извън Германия, но в рамките на 48 часа преди влизане в страната. За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
"Гласувах за момче на име Тръмп", каза днес пред журналисти…