МВФ с оптимистична прогноза: Световната икономика ще се справи с пандемията

Последиците от разпространението на коронавируса ще бъдат много сериозни, но световната икономика ще може да се справи с тях. Това коментира Мартин Мюлайзен, ръководител на отдела за стратегии, политики и анализи към Международния валутен фонд (МВФ), посочва Дойче веле.

Ръстът на световната икономика през последните години и високото ниво на заетост ще смекчат удара от много слабата икономическа активност, която се очертава през следващите месеци, казва експертът. Според Мюлайзен кризата идва в момент, в който световната икономика е готова да понесе сътресение от такъв мащаб, а финансовите институции са в „по-добра форма“, отколкото по време на световната икономическа криза през 2008-а година.

На 20-и март председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви облекчаване на правилата за бюджетните разходи за страните от ЕС с цел да бъдат смекчени икономическите последици от пандемията. Според нея правителствата на страните от Общността ще могат да подкрепят голяма част от компаниите и предприемачите, които са застрашени от фалит. Това решение обаче изисква официалното одобрение на държавите-членки.

Фон дер Лайен заяви още, че бюджетът на Европейския съюз ще поеме част от финансовата тежест по спасяването на икономиките на страните от Общността. За тази цел ще бъдат отпуснати 37 милиарда евро за подкрепа на здравеопазването и предприятията.

Съгласно Пакта за стабилност и растеж, държавните бюджети на страните-членки на ЕС трябва да имат положителен или нулев баланс. В изключителни случаи се допуска бюджетен дефицит, но той не трябва да надвишава три процента от БВП до края на финансовата година. Държавният дълг не трябва да надвишава 60 на сто от БВП в края на финансовата година или трябва да бъде близо до това ниво.

Faktor.bg


image0 (9K)