НАЙ-НОВИ:

Машинно гласуване може и да няма

Въпреки решението на съда за машинно гласуване във всички секции такова може и да няма, ако никой не спечели обществената поръчка за доставка на устройствата.

Това стана ясно от думите на един от говорителите на ЦИК Александър Андреев на брифинг днес.

Той допусна хипотезата, че след като комисията обяви обществената поръчка за доставка или закупуване на машините, никой не се яви на конкурса или нито един от кандидатите не покрива условията. В такъв случай няма да се счита, че изборите са незаконосъобразни и те ще се проведат по предварителния план с едва 500 устройства в секциите вместо с 12 400 – колкото се очаква да са местата за гласуване.

“Няма основание да се счита, че ако няма машинно гласуване, изборите няма да са законосъобразни. Ако не се яви изпълнител на машинно гласуване или този изпълнител не успее да покрие изискванията на обществената поръчка, това не би довело до незаконосъобразност и атакуване на изборите“, заяви Андреев. Mашинното гласуване е възможност за избирателите, която да се осъществява заедно с бюлетинното, и ако машините по някаква причина не работят, изборният процес продължава с гласуване на хартия, аргументира се той.

Очаква се всеки момент ЦИК да обяви обществена поръчка за 13 000 устройства. Все още се обмисля дали те ще бъдат купени или наети. Сумата, която ще бъде заплатена, също подлежи на уточняване. Тя ще е извън вече одобрените преди решението на съда 29 милиона за вота на 26 май.

OFFNews За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Те са източници на витамини – С, РР, В8, В3,…