НАЙ-НОВИ:

Математик: Вирусът е като стълба, ние сме на най-долното стъпало

Вирусът е като стълба, а ние сме на нейното последно стъпало. Така математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов описа епидемиологичната обстановка у нас.

“Сценарият е стабилен и в момента той е за между 0 и 20 случая на ден. Ние стоим срещу вратата, на която пише: „Край на медицинската част на кризата”. Просто трябва да минем през нея. Преди това, обаче трябва да избегнем ефектът на шарана. Да успеем да удържим рибата докато се отдалечим от водата, за да не ни се изплъзни и всичко да започне от начало. Трябва да бъдем търпеливи още малко”, коментира в ефира на Нова Витанов.

Той посочи, че пикът на Коронавирусът у нас е бил покрай Великден.

„След което случаите започнаха да намаляват. Това се дължи на факта, че в България развитието на епидемията не следва класическия сценарий на нарастване”, разясни математикът.

Витанов подчерта, че е възможно разрастване на заболеваемостта, ако не се овладеят отделните огнища.

“Изтървем ли два клъстера, много бързо може да се окажем в ситуация, в която имаме над 100 заразени на ден. Това обаче сега е под контрол и всички клъстери са установени и изолирани”, успокои той.

Математикът допълни, че ако се спазват мерките, които са останали, и няма дълги „пасове”, епидемията у нас ще свърши по график. „Както казах тя ще отнеме два и половина до три месеца. Докъм средата на юни броят на заразените ще е вече толкова малък, че няма да представлява проблем”, заключи проф. Николай Витанов Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще отложи срещата…