Масовото ваксиниране започна с опашки, хаос и разпри

Опашка се изви и настана суматоха пред столичната болница „Пирогов“ днес – хора отидоха да се ваксинират срещу COVID-19, без да е ясно съвсем имат ли право.

Причина за това бе съобщение на здравното заведение, че в петък, събота и неделя ще бъде имунизиран всеки желаещ, стига да попада в някоя от първите четири фази на ваксинационния план. От обявата не се разбираше трябва ли съответният човек да се е записвал някъде предварително. Болницата излезе с ново съобщение, от което се разбра, че не е нужно да си се записвал предварително. Ако попадаш в някоя от четирите фази, може да се имунизираш на място в момента. Ако обаче има чакащи, ще бъдеш записан за по-късно. Болницата отвори пет пункта за ваксиниране.

Няколко часа след това премиерът Бойко Борисов съобщи във Фейсбук профила си намерение „всички българи, които искат да се ваксинират, да могат да го направят максимално бързо. Това възложих на министъра на здравеопазването професор Ангелов, на Националния оперативен щаб и на Ваксинационния щаб“. От поста му става ясно, че 4-ата фаза от ваксинационния план ще бъде обединена с другите етапи и в масовото ваксиниране ще могат да се включат и млади здрави хора, които не попадат в никоя от описаните приоритетни групи.

Редица граждани решиха все пак да се запишат на обявените от „Пирогов“ телефони за имунизация срещу коронавирус. В края на деня им бяха давани часове за четвъртък-петък идната седмица с обяснението, че по-ранни няма. Други пък докладваха, че не са успели да се свържат въпреки упоритото набиране.

В „Пирогов“ се използва препаратът на „Астра Зенека“. „Към настоящия момент хората нямат право да избират. Това е ваксината, тя не е по-лоша от останалите“, обясни началникът на Медицинския център към болницата Силвия Чолакова. Междувременно здравните служби отчитат отлив на желаещи във втората и третата фаза на ваксинационната кампания. „Именно затова беше взето решение да се включат участници от следващата -четвърта фаза. Наблюдаваме, че участници от втора и трета фаза не се явяват на организираните от Регионалните здравни инспекции дати за ваксиниране”, обясни изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов пред Нова телевизия.

Преди поставянето на ваксина всеки желаещ да се имунизира задължително се преглежда от специалист. „Връщали сме пациенти, които са неподходящи за ваксина. Пациенти с температура, дами с филъри и ботокс“, добави Чолакова.


image0 (9K)