НАЙ-НОВИ:

Масови арести на опозиционери в Турция

Опозиционен депутат: Ердоган решава кой да влезе в затвора, за излизането – думата имат европейските лидери

[ad id=”225664″]

Тази сутрин полицията и извършила масови обиски и арести в Анкара на ръководители на легалната и парламентарно представена кюрдска Демократическа партия на народите (ДПН), пише вестник „Джумхуриет”.

[ad id=”237001″]

Сред задържаните са членове на Централния изпълнителен комитет (ЦИК) на ДПН, както и съпредседатели на партията. Стана известно, че решение за задържане има и за зам.-генералния председател на ПНД Фатма Куртулан. Адвокати споделят, че броят на задържаните може да се увеличи. От Отдела за борба с тероризма на полицията уточняват, че решенията за арести са по повод „разкрити връзки на ДПН с т.нар. „Терористична организация на гюленистите/Паралелна държавна структура” (ФЕТО/ПДС), посочва още „Джумхуриет”.

[ad id=”238430″]

Депутатът от основаната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Йозгюр Йозел заяви, че задържането и освобождаването на журналисти от германския „Ди Велт” Дениз Юджел за пореден път регистрира липсата на независим съд в Турция, пише вестник „Джумхуриет”, цитиран от „Фокус“.

[ad id=”236993″]

„В Турция кой да влезе в затвора решава президентът Реджеп Тайип Ердоган. А кой да излезе от затвора – решението е на европейските лидери. … Обръщам се към Дениз Юджел: Задържането Ви бе едно черно петно за нас. Не заслужихте обаче да бъдете пуснати на свобода по такъв начин. Всички ние искахме това да стане не като пазарлък за танковете Леопард и молбата на Ангела Меркел, а след доказване на Вашата невинност. Дениз Юджел е невинен; това е едно политическо задържане. Беше пуснат на свобода обаче след една „кирлива заменка”.

[ad id=”236999″]

Тези, които лепнаха това срамно петно на Турция, трябва да понесат отговорност. Журналистите не могат да бъдат арестувани заради това, което казват; заради техните информации. Журналистите обаче не могат да бъдат пускани на свобода заради някакви решения и съображения в отбранителната промишленост.” ,обосновава се депутатът от НРП. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Една от версиите е, че тази сутрин туристът е покосен…