НАЙ-НОВИ:

Масовата подмяна на касовите апарати е пореден удар за бизнеса

Заради новите изисквания на приходната агенция бизнесът определя масовата подмяна на касовите апарати за пореден удар върху легалната икономика.

[ad id=”225664″]

Старите фискални устройства трябва да излязат от употреба до края на март 2019 година, срок, който според търговците  е нереалистичен, информира БНР.

Целта на промените, обяснена от НАП, отчитането на продажбите в реално време, софтуера се подменя или се пренастройва, за да се отчитат търговците на всеки пет минути за всяка касова бележка. Потребителите пък ще имат възможността да проверяват чрез разработено от приходната агенция приложение, дали касовите бележки, които получават са реални. Какво извън допълнителният финансов разход притеснява бизнеса, казва Ричард Либеров, председател на асоциацията на заведенията.

[ad id=”218001″]

“Говорим за фискален апарат, който трябва да бъде сменен, който струваше триста лева, сега най вероятно ще струва повече. Тук става дума за смяна на софтуерната програма също. Изисква се от НАП цялостен достъп до програмата и до целия софтуер на заведението. Това значи всеки един чиновник ще има пълен достъп до ноу хау на всяка седмица и няма как обратно да бъдем гарантирани, че няма да има злоупотреба с този ноу хау”.

Затова браншовите организации, които работят с фискалните устройства, настояват за промени в законовите разпоредби. И още: От шест до девет месеца отсрочка за изпълнението на измененията.

БНР Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Защо точно сега, през настоящата година, започнаха да се разплитат…