НАЙ-НОВИ:

Мария Динева бе избрана за зам.-председател на Постоянната комисия по местно самоуправление, икономическа политика и туризъм към НСОРБ

Председателят на Общински съвет Стара Загора Мария Динева бе избрана за зам.- председател на Постоянната комисия по местно самоуправление, икономическа политика и туризъм към Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Това се случи по време на първото за този мандат заседание на Комисията, което се провежда в София.

За председател беше избран Владимир Георгиев – кмет на община Самоков. Сред членовете на Комисията са и зам.-кметовете на Община Стара Загора Милена Желева и Красимира Чахова.

Една от важните функции експертно-консултативния орган на Сдружението е генериране на ефективни идеи за развитие и усъвършенстване на законовата рамка на местната власт и формиране на ясна перспектива за развитие и задълбочаване на взаимодействието между институциите. Основната тема, която беше разисквана по време на заседанието беше децентрализацията на общините.

По време на обсъждането стана ясно, че предстои подготовка и приемане на нова Програма за децентрализация за периода 2020-2025 година.
Заседанието беше открито от зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, който фокусира вниманието на кметовете, председатели на общински съвети и експерти от местните администрации върху два от ключовите въпроси, които са важни за ЕС днес и които имат своето национално измерение – Европа на регионите или Европа на силните държави.

Дилемата повече държава или децентрализация очертава два от аспектите на задълбочена дискусия, която предстои както в обществото, така и в работата на Постоянните комисии на НСОРБ.
Членове на експертно-консултативния орган на Сдружението са 115 представители на 85 общини. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Нов светофар ще регулира от днес движението по възлово кръстовище…