Мариани с голи гърди се изправиха срещу жандармерията на Шанз-Елизе

В петата събота на протести на „жълтите жилетки“, мобилизацията отслабва: 33 500 души в цяла Франция в 15 часа, пише „Фигаро“.

На Шанз-Елизе протестиращите получиха неочаквана подкрепа от пет жени с голи гърди, преоблечени като „Мариан“, символа на Франция, която стана жертва на вандализъм по време на предишните антиправителствени протести. Те се изправиха днес срещу жандармерията на прочутия френски булевард.

В Париж Министерството на вътрешните работи преброи 2200 демонстранти срещу 10 хиляди преди седмица. 21 души са задържани във френската столица още преди началото на днешните протести.

Хиляди полицаи и други представители на силите за сигурност бяха разположени в Париж, а правителството призова за спокойствие след насилието при предходните протести. Сили за сигурност, екипирани за борба с уличните безредици, има около централните жп гари и по Шанз-Елизе, където магазините са затворени, а витрините са закрити с дъски в очакване на протестите. Хиляди хора се събират по широкия булевард.

Малко преди обед се стигна до леко спречкване между полицията и протестиращите на Шанз-Елизе. Конфликтът бързо бе прекратен, след като силите на реда използваха лютив газ, за да разпръснат тълпата, а протестиращите тръгнаха към Триумфалната арка.

Източник: „Гласове“


image0 (9K)