Малинов бил на руска баня с Решетников, докато у нас го разследват за шпионаж

Благодарение на прокуратурата идеите на движение „Русофили“ станаха известни. Това заяви по бТВ Николай Малинов, председател на движение „Русофили“. Той получи орден „Дружба“ лично от руския президент Владимир Путин на церемония в Кремъл. У нас Малинов има обвинение в шпионаж в полза на Русия.

Николай Малинов разказа, че е разговарял около 5-6 минути с Путин. Разговорът имал три части – първо за дейността на движение „Русофили“, втората – за отношенията с Русия, третата – за неговия арест.

Путин му казал: „Прояви търпение и разбиране към българските власти, те са подложени на огромен натиск!“, след като станало въпрос за неговите проблеми с прокуратурата. Малинов бил учуден, че руският президент познава в детайли дейността на движение „Русофили“.

Малинов обясни, че е бил в Москва по покана на администрацията на президента Путин. И показа ордена, връчен му от стопанина на Кремъл.

Той обясни с какво се занимава организацията му – издава книги, организира фестивали. „Знаете за събора край „Копринка“, нали? Тази година се събрахме 16 хиляди души по данни на полицията“, каза той, обръщайки се към водещата Цветанка Ризова.

„Аз съм българи патриот, не знам защо някой се е притеснявал, че ще емигрирам“, каза той в в отговор на въпрос.

„Няма как да развиваш връзки с приятелска държава и да си шпионин на приятелска държава“, категоричен е лидерът на организацията.

Николай Малинов каза, че идва за участие в предаването директно от летището. Пътувал с руския превозвач „Аерофлот“ – били чудесни, с „много готина“ кухня. Останал в Москва три дни, защото за толкова получил разрешение да отсъства от страната. Заради това ограничение не успял да присъства на мероприятия в Русия, свързани с дейността на движение „Русофили“.

Николай Малинов разказа и за срещата си с ген. Леонид Решетников в Москва. Двамата били на руска баня. Генералът го изкушил със сланина и ракия – научил се само да си я вари.

Заради изкушенията на Решетников, когато Малинов отишъл да се изповяда на другия ден, свещенникът му наложил тежка епитимия. Но бил причастен лично от руския патриарх Кирил в храма „Христос Спасител“.

Малинов се видял и с бизнесмена Константин Малофеев – почерпили се за ордена.

Николай Малинов е със забрана да напуска страната във връзка с обвинение в шпионаж, което българската прокуратура му повдигна на 10 септември т.г. Председателят на „Русофили“ е в Москва с разрешение за пътуване в чужбина, постановено от съда. От прокуратурата съобщиха, че след сигнал от наблюдаващия прокурор от Специализираната прокуратура по досъдебното производство с обвиняемия Николай Малинов, главният прокурор Сотир Цацаров е отправил сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет и административния ръководител на Специализирания наказателен съд за това, че съдия е разрешил на Малинов да напусне страната, при положение, че той има забрана за напускането на България.

Епицентър


image0 (9K)