НАЙ-НОВИ:

Макрон: Кристо притежаваше лудостта на величието и гения на великолепието

От екипа на френския президент разпространиха комюнике, в което поднасят съболезнования на близките и почитателите на Христо Явашев

“Художникът-пластик Кристо, който почина вчера, притежаваше лудостта на величието и гения на великолепието“, а творбите му „преобразяваха сградите и пейзажите по света в поетични събития“. Това заяви френският президент Еманюел Макрон.

“Плаващите кейове” на Кристо – у нас

„Президентът на републиката и съпругата му Брижит Макрон се прекланят пред творчеството на този поет на пространството с грандиозни видения и поднасят на близките и почитателите му своите съболезнования“, пише в разпространеното комюнике.

Известен с монументалните си проекти, в които опакова сгради като парижкия мост Понт-Ньоф или Райхстага в Берлин, роденият в България Христо Владимиров Явашев почина вчера на 84 години.

Кристо: “И тогава реших, че няма да се върна в тъпата България”

През годините му в Париж, където живее от 1958 г., „талантът му разцъфтява и изобретява жеста, който ще стане негов подпис“.

Изложбата, която ще му бъде посветена в центъра „Жорж Помпиду“ в Париж от 1 юли, „ще е като почит от името на Франция на този артист, когото обичаше и който я обичаше“ – увери президентството.

  Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Президентът на САЩ Доналд Тръмп сравни с вътрешен тероризъм нападенията…