Макар и със закъснение: България ще се включи в общата поръчка на ЕС за предпазни материали

България ще се включи със закъснение в обществената поръчка на Европейския съюз за предпазни материали. Причината е, че страната е изпуснала първоначалния срок.

Включването е уточнено в телефонен разговор между министър-председателя Бойко Борисов и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Преди ден от брифинг на Европейската комисия (ЕК) стана ясно, че България и още пет държави не са проявили интерес към доставянето на медицински маски и защитно облекло по обществената поръчка на Еворпейския съюз. В същото време в страната липсват предпазни материали, включително сред общопрактикуващите лекари.

В сряда говорителят на Еврокомисията Стефан де Керсмакер съобщи пред БНР, че България ще участва в следващи общи поръчки за защитно облекло. Комисията подготвя нови поръчки за предпазни средства за очи, а по-късно през деня ще обяви и набиране на оферти за обдишващи апарати, обясни Де Керсмакер, без да уточнява дали България ще участва в тях.

Преди ден Комисията обяви, че е приключило набирането на оферти за доставка на медицински маски и защитно облекло и в момента те се оценяват преди да се пристъпи към подписване на договорите за доставка. Брюксел направи обща обществена поръчка от името на 20 държави. В нея не са проявили интерес да участват България, Дания, Франция, Финландия, Литва и Португалия.

След съобщението от ЕК от правителствената информационна служба обясниха пред Свободна Европа, че ще направят проверка на случая и тогава ще отговарят на въпроса защо страната ни не е участвала в общата поръчка.

Информацията от пресслужбата на Министерския съвет бе огласена почти 24 часа по-късно. Според нея забавянето се дължи на факта, че страната ни не е ратифицирала Рамковото споразумение за съвместно възлагане на обществени поръчки при мерки за медицинско противодействие.За тази цел е необходим официален превод от ЕК на български език, а такъв не бил изготвен.

Решението за обществената поръчка беше взето, след като здравните министри в ЕС бяха свикани на два пъти, за да обсъждат нуждите си за справяне с епидемията. По време на тези срещи се прецени, че заедно страните могат да поръчат по-големи количества защитно облекло, както и да получат по-изгодни оферти.

Самата поръчка беше обявена от Европейската комисия в края на февруари след консултации за нуждите от екипировка със страните членки.

Полина ПАУНОВА Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)