Лятна диета с коктейли

Лято е, вече официално и астрономически, а и дрес кода го подсказва, нищо, че по прогнозата за времето напоследък хич не личи.

И докато мъжете тренират за бирени коремчета пред телевизора, екраните и баровете, нека ние се погрижим за добрата си форма. Цветята се завърнаха върху роклите, а дори да не си фешън-жертва и ти знаеш, че големите принтове разширяват, дребните стесняват. За да не се налага да се замисляме, нека проследим последните тенденции в консумацията на поредния тренд в напитките.

Коктейлите винаги са били лятно питие и сега е моментът да ги съчетаем с оскъдното ни хранене в топлите денонощия, в които ще мерим калории, грамове и обиколки. Избрахме за теб три микса, които, подобно на летен бриз, ще внесат в нощите ти свежест, а в дните на плажа прохлада и добро настроение. Тайнта е в съставките – така че – защо да не минеш на рефреш режим и вместо 200 грама сирене и салата, не изпиеш един уникален коктейл за вечеря? Звучи окуражаващо, нали? Ето и няколко страхотни и доста екзотични предложения:

Green Fire

Съставки:
Moutai Prince
Водка
Фреш лимон
Захарен сироп
Уасаби

Защо да го изпием?
Продължаваме напред, оставайки на азиатска вълна. Много е модерно. Не сме съвсем сигурни за какво са полезни драконовите сълзи, а и не познаваме някой, който да ги е опитвал, затова потърсихме Александър Симеонов, младата надежда на миксологията, за да ни забърка един коктейл, който да се доближава до елексира на здравето и добрата форма. За прясно изцедения сок от лимон вече се разбрахме. Харесахме си го в предния коктейл и някак ни беше важен като съствка на този. Въпреки че ананасът отстъпва първенството на банана, екзотичния плод е най-търсеният заместител на сладкото в хранителните режими. Анансът, така да се каже, е център нападателят в отбора. Една порция вкарва във вратата на минералните дефицити в организма ни поредица от голове. Въпросната порция доставя три-четвърти от мангана, необходим за един ден, позволявайки изчистване на свободните радикали с помощта на полезния ензим супероксид дисмутаза. Плодът съдържа фолиева киселина, тиамин, биотин, пиридоксин, рибофлавин и минерали като мед и калий. Калият поддържа клетката здрава, балансирайки водното равновесие в тялото, регулацията на сърдечния ритъм и кръвното налягане. Витамин А и бета-каротините осигуряват допълнителни антиоксиданти за стимулиране на имунната система и доброто зрение. Оржеат от печен бадем е онази част в коктейла, която го прави тръпчив като лятна нощ, а антиоксидантното действие на бадема, най-общо казано, е антидот срещу сутрешното главоболие.

Захарният сироп в коктейла е задължителна част от този елексир на младостта, но по-подробно ще се спрем на краля в съвременните гурме предпочитания – уасаби. Лютивата подправка е най-популярният партньор в азиатската кухня и се приготвя от японски хрян, виден представител от семейство кръстоцветни. Приносът на пикантния вкус в изгарянето на мазнините не е тайна за всяка дама, която следи съдържанието на блюдата си. Уасаби допълва палитрата с противоалергично, противоастматично, антимикробно и детоксифициращо действие. Сред качествата му, са въздействието върху артритни заболявания, алергии, астма, диабетни състояния, не позволява образуването на тромби в кръвта, блокира метастазите, дори разрушава раковите клетки, без да вреди на нормалните такива. И сега внимание! Консумацията на уасаби предотвратява образуването на кариес. Гейм, сет, мач – както биха възкликнали колегите от sportal.bg. Наздраве със Зелен огън за този взрив от полезно действие!

Dragons Tears

Съставки:
Moutai Prince
Ананасов сок
оржеат от печен бадем
Фреш от лимон

Защо да го изпием?
Продължаваме напред, оставайки на азиатска вълна. Много е модерно. Не сме съвсем сигурни за какво са полезни драконовите сълзи, а и не познаваме някой, който да ги е опитвал, затова потърсихме Александър Симеонов, младата надежда на миксологията, за да ни забърка един коктейл, който да се доближава до елексира на здравето и добрата форма. За прясно изцедения сок от лимон вече се разбрахме. Харесахме си го в предния коктейл и някак ни беше важен като съствка на този. Въпреки че ананасът отстъпва първенството на банана, екзотичния плод е най-търсеният заместител на сладкото в хранителните режими. Ананасът, така да се каже, е център нападателят в отбора. Една порция вкарва във вратата на минералните дефицити в организма ни поредица от голове. Въпросната порция доставя три-четвърти от мангана, необходим за един ден, позволявайки изчистване на свободните радикали с помощта на полезния ензим супероксид дисмутаза. Плодът съдържа фолиева киселина, тиамин, биотин, пиридоксин, рибофлавин и минерали като мед и калий. Калият поддържа клетката здрава, балансирайки водното равновесие в тялото, регулацията на сърдечния ритъм и кръвното налягане. Витамин А и бета-каротините осигуряват допълнителни антиоксиданти за стимулиране на имунната система и доброто зрение. Оржеат от печен бадем е онази част в коктейла, която го прави тръпчив като лятна нощ, а антиоксидантното действие на бадема, най-общо казано, е антидот срещу сутрешното главоболие.

Asian Mystery

Съставки:

Moutai Prince
Азиатски цитрусов плод и мед
Зелен пипер и кардамон Фреш от лимон

Уникален е защото…

Винаги, когато говорим за азиатска мистерия, наостряме слух, защото най-често словосъчетанието води до положителен ефект. Твърдение, което не можем да отнесем към английска мистерия, например. И така, нека да видим каква хранителна стойност води със себе си този коктейл, който съдържа кардамон, зелен пипер, азиатски цитрус и мед. Медът е предпочитаният заместител на захарта във всяка диетична програма. Достатъчно е да знаем, че е антибактериален, защото съдържа фитонциди, а за разлика от повечето въглехидрати медът по-лесно се обработва от бъбреците, по-лесно се усвоява от организма и след физически натоварвания лесно възстановява загубата на енергия.За България кардамонът е сравнително нов участник в кулинарията, но целебните му свойства, понякога водещи до използването му като панацея, са добре известни на лечитетлите от древни времена. B ceмeнaтa мy ce cъдъpжaт мacтни киceлини, cкopбялa, бeлтъчини и микpoeлeмeнти /мaнгaн, мeд, жeлязo, цинк, кaлций, мaгнeзий и фocфop /Всичко, което трябва да знаем за кардамона се съдържа в следното: пoлзaтa oт ceмeнaтa му пpи лeчeниe нa зaтлъcтявaнe, e oфициaлнo нayчнo пoтвъpдeнa! Taзи пoдпpaвкa aктивиpa мacтния и eнepгийния oбмeн, кoeтo вoди дo пocтeпeннo нaмaлявaнe нa тeлecнoтo тeглo. Зеленият пипер подчертава вкуса на другите съставки в тази магична мистерия, а на азиатския цитрус ще посветим особено внимание, когато дойде есента и ще се наложи да прочистваме организма си от натрупаните в тялото токсини, в главата винарки, а в мислите всичко, което морският отлив не отнесе. Сега е лято, заредете се с положителни емоции и консумирайте отговорно. Наздраве!


П.П. Чудиш се какво е Moutai. Попитахме сексапилния барман, а той потвърди, че това е най-доброто, което можем да си поръчаме, когато излезем с момичетата на суши вечеря. Всъщност – не сме знаели никога, но това е най-популярното азиатско питие, и нито е еквивалент на ракията, нито на уискито. Опитахме го и има доста готин вкус, но все пак – тайната е да се добавя в коктейлите, защото сингъл тейстинга е …мммммм…. опасен 🙂 Woman.bg


image0 (9K)