НАЙ-НОВИ:

Любомир Дацов: Бюджет’2021 е за купуване на политческа подкрепа

“Проектът на бюджет за догодина е изцяло политизиран.” Това казва в интервю Любомир Дацов, финансов експерт и бивш заместник-министър на финансите в два кабинета.

“Този бюджет предизвиква по-скоро в мен недоумение. Недоумение поне за няколко неща. Първо – защото вътре, под лозунга за борба с кризата, е наблъскано всичко, но много малко от това, което всъщност трябва. В бюджета се предлага някой да харчи едни огромни пари от нашите данъци, както и да се направят дългове, които да плащаме в бъдеще, за неща, които или са спорни, или противоречат на здравата логика“, смята Дацов.

Според него политическият аспект в бюджета е ясно разбираем от гледна точка на предстоящите догодина избори. “Плюс някои стъпки, според мен, свързани със зависимости, които не са публични“, загатва още той, но без да поясни подробности.

“Ако аз отговарях за този бюджет, той нямаше да е такъв. Това, което най-много дразни в него е изливането на средства, замаскирано като борба с COVID-кризата“, посочва още Любомир Дацов.

За големия заложен дефицит експертът коментира: “Никой не може да обясни защо се прави този дефицит. А всъщност се прави така, че едни средства се изливат в посока на едни фирми, а обясненията са направо детски. За толкова много милиони, предвидени да бъдат дадено допълнително не може да има такова обяснение. Или пък обяснението е, че е пълен хаос в управлението на бюджета и по-специално по министерствата. Например – сключени са бъдещи договори за бъдещи периоди, по които е предвидено да се платят големи аванси, ама те не са осигурени с бюджета и сега трябва да бъдат платени. Това е детско обяснение, но зад него стои нещо друг. По закон ти не можеш да сключиш такива договори, ако не са осигурени“.

Според него дори може да се говори за нарушения на Закона за публичните финанси, където е предвидено, че нивото на разходите в бюджета не може да надвишават 40% от БВП. Мерките срещу COVID-19, залегнали като политики в бюджета пък Дацов определи като „миш-маш“. Според него от “голямото харчене и пилеене на пари“ ще има единствено неясен ефект.

“Ако действително зад това стои идеята да се води антициклична политика, по-добре е да се даде право на хората на преценят какво да правят със собствените си пари, т.е. да бъдат намалени данъците. Антицикличната политика е свързана и с това как структурираш разходите, по какъв начин“, обяснява Любомир Дацов.

“Разходите, които генерират икономически растеж и са най-ефективните в този момент, това са капиталовите разходи. Учудващо е, че те остават на нивото от предходните години, като относителен дял. Не се променят“, допълва още той. Експертът допуска, че голямото харчене, както го определя той, може да се счита за купуване на политическа подкрепа.

“Не може да се избяга от правенето на социална политика. Макар и с малко на брой инструменти, системите ни досега функционираха правилно от гледна точка на принципите. Имахме насочване на парите, подоходен критерий, който позволява да не се разпиляват средствата и да достигат до хората. Като гражданин аз предпочитам този подход – намаляване на данъците вместо помощи за всички. Системата „на всекиго по малко“ е неефективна“, смята той.

Дянков: В Бюджет ‘2021 липсва мисъл как се справяме с кризата

Иван Нейков: С бюджет’2021 се прощаваме с финансовата стабилност

  За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
"Полицаите са в правото си да искат по-високи заплати, а…