Любимката на ЗАРАТА Аника от родопското село Старцево – на гости в бТВ

„Мона Лиза от Родопите“ – под това заглавие преди по-малко от месец публикувахме интервю с наричаната още „перлата на Родопите“ Аника Романова, което тя даде специално за ЗАРАТА. В предаването на бТВ „Тази неделя“ нашето момиче и сестра й Каролина разказаха за себе си, за изконните български традиции, любовта си към родната Родопа планина и любимото село Старцево.

Мона Лиза от Родопите

„В село Старцево се използват предимно пъстро обагрени копринени платове. Някога тук се гледали буби. По-грубите платове по време на Възраждането се доставяли от близки пазари“, разказа Аника.

                                                               Сестрите Аника и Каролина

Друга характерна част от облеклото в този край са кунтрите (гумени обувки). Днес вече не се изработват такива модели. Те се предават от майка на дъщеря и се носят само на определени поводи като сватба или годеж.

Любовта към народната носия двете сестри наследяват от майка си. Тя е вдъхновител за цялото семейство. На всеки празник всички в дома им се обличат в традиционните одежди. Най-голямата мечта на майката е да ожени момичетата си по древните традиции. Аника е на 21 години, Каролина – на 19. Имат брат Роман, който е 16-годишен.

„Когато си представиш миналия живот – жените са ставали в 5 часа сутринта, гледали са животните, децата, приготвяли са храна и за възрастните, и за децата, и за мъжа. Това е българската жена – за всички мисли преди себе си. Представете си живот, в който само работите и има един ден, в който носите тази носия, искате ли да го запомните? Ето това е естетиката и на носията, и на човека, и на българина – естетиката да съществуваш така, с такова уважение”, размишлява Аника.

Както ЗАРАТА писа, сестрите красавици учат и живеят в Пловдив, но мечтата им е да се върнат на село.

                                                    Аника и брат й Роман

„Аз уча българска и английска филология и ако успея да се справя с изпитите и с всичко, аз желая да се върна в село и да си преподавам в село Старцево. Ако не успея в село Старцево, в района, но искам да съм си тук, искам тук да живея. С Каролина работим като детски аниматори в Пловдив и много обичаме децата”, споделя Аника.

„Аз уча етнология – ние учим за културите. Мисля, че не само българската култура е прекрасна и толкова богата, но има и толкова много чужди култури, които да опозная. Като мечтата ми е да отида да опозная всички култури. Но след това искам да се върна в Старцево, да живея един спокоен живот, който съм имала като дете и да науча и моите деца да уважават село”, добавя Каролина.

                                                   Сестрите Романови и брат им Роман

Чаровниците имат и други таланти – Аника ниже мъниста, а Каролина се занимава с фотография. Празниците ще прекарат със семейството си в селото. И докато много други българи тръгват да търсят щастието по света, далеч от дома, за Аника и Каролина Старцево е целият им свят. За новата година си пожелават да останат същите.

„Да сме заедно, всички цялото семейство, да се върнат всичките ни роднини, да се съберем и да сме си същите. Винаги да сме си същите, да не губим пламъка, защото загубим ли го и край”, убедена е Аника.

***

Из реакциите във Фейсбук след срещата на сестри Романови с екипа на бТВ:

Божието провидение ви е белязало с духът на Родопската традиция ,пазете го дълбоко в сърцата си

Уникални бяхте истински обичам ви и се гордем с вас

Браво и Поздравления пазете Родопския дух и традиции живи!

Прекрасни сте, Ани ! 
***

Из интервюто на Аника Романова за ЗАРАТА, повод за което бе избирането на „джукестата“ мис България Радинела Чушева – хора във Фейсбук тогава предложиха къде на шега, къде наистина, именно Аника да заеме мястото й:

– Изненадана ли си, че твои снимки „обикалят“ социалните мрежи на фона на новата Мис България?

– Много съм благодарна на хората, че ме възприемат по този начин, но според мен не съм достойна да бъда Мис България. За това се изискват изключително много качества. Да бъдеш лицето на една държава. Наблюдавам изключително много красиви жени в България, които може би заслужават тази титла. Но, да я имаш, е нещо наистина сериозно. Не бих казала, че аз съм достойна от собствена гледна точка.

– Говориш да Родопите и родопчаните като за нещо много специално.

– Родопчаните имат изключително силни корени. Това трябва да се знае и ние като родопчани обичаме да посещаваме Рожен. Рожен за нас е магия. Магия не отвън, а точно обратното – магия отвътре. Там можем да се обединим всички заедно, да се възхищаваме заедно, да споделяме заедно любовта си към фолклора и любовта си към традициите.

– Като говориш за село Старцево цялата грееш. Разкажи ми за него.

– Прекрасно е, там и въздухът е друг – мой си, диша се по-леко, най-хубаво ми е там. А иначе село Старцево се намира в община Златоград, област Смолян. Смята се, че е най-старото селище в региона. В землището на селото е и местността Белите камъни, където са намирани следи и останки от живот на древните траки. През селото е минавал и важен римски път. Днес село Старцево е най-голямото село в района, както и едно от най-големите в цяла България. Хората от селото спазват и до днес древни традиции и обичаи, предавани от поколения на поколения.

– А красотата? Какво е да си красиво момиче в днешно време? Какви измерения има красотата? Чувстваш ли това като свой плюс, който ти помага?

– Ако трябва да разсъждавам върху думата красота, тя е добродетел. Всяка добродетел води към хубаво. Нали казват, красотата ще спаси света? (и ето я пак тази анитина свенлива мила усмивка)                                                 

Но не само външната красота.

Красотата е извор на енергия, тя е нещо като дар. Но и красотата на духа, красотата на характера – всичко се обединява. Не можем да кажем, че един човек е красив, като е грозен по душа. Външната красота разбира се, е нещото, което виждаме първо.

Ако трябва да бъда честна за себе си, аз съм виждала много красиви хора – за мен няма грозен човек. Виждала съм и хора, които изпъкват с външна красота, и такива, които изпъкват с душевна красота. За мен лично красотата е сила, а не слабост. У всеки един човек надделява именно тя. И трябва да надделява!

Елена ДЮЛГЕРОВА


image0 (9K)