Лудогорец в лига Европа? Мисията е невъзможна

Лудогорец завърши  наравно 1:1 срещу АЕК Ларнака в Кипър. Така българският шампион усложни задачата си за продължаване към елиминационната фаза в Лига Европа неимоверно. Възпитаниците на Антони Здравков започнаха силно мача и отбелязаха гол още в 6-ата минута чрез Лукоки, домакините изравниха чрез дузпа реализирана от Ларена малко преди да се изиграят първите 30 минути от мача. До края на срещата АЕК беше по-активният отбор, но резултатът се запази. Хубавото е че Цюрих и Байер също завършиха наравно в другата среща от група „А“ и това дава шанс на Лудогорец.

Още в третата минута успешен опит за преса топката стигна до Кешеру, който върна към Вандерсон. Бразилецът отбеляза, но голът не беше зачетен от главния съдия, който се довери на колегата си на тъча и отсъди засада. Решението бе правилно и попадението беше отменено.

Все пак Лудогорец откри резултата 180 секунди по-късно. Натанаел добре проби по левия фланг и центрира по земя на точката на дузпата, където бе Лукоки, който насочи топката неспасяемо във вратата на Рамирез.

След това положение разградчани се задържаха трайно в половината на своя съперник и го пресираха.

Лудогорец стигна до ново положение за гол в 13-ата минута. Козмин Моци отклони с глава центриране на Вандерсон от корнер и удари гредата.

В следващите 2 минути се откриха две удобни възможности за гол пред Кешеру, но голмайсторът на Лудогорец не съумя да се възползва.

Въпреки натиска на „орлите“ домакините стигнаха до изравняване на резултата в 25-ата минута. Ренан не се ориентира добре след избита топка в наказателното поле и в опит да изчисти спорна топка фаулира противников играч в наказателното поле, последва съдийски сигнал, с който бе отсъден 11-метров наказателен удар. Дузпата бе превърната в гол от Хорхе Ларена. АЕК- Лудогорец 1:1.

Честите голови положения затихнаха след 30-ата минута и АЕК осъществи лек превес в действията на терена, но до опасни ситуации не се стигна и пред двете врати.

Лукоки стреля опасно в 43-ата минута, но не успя да порази целта, а в заключителните секунди шансове за попадение се откриха и пред домакините, които Ренан успя да спаси. Това беше всичко за първото полувреме.

5 минути след първият съдийски сигнал за втората част след добра акция на Лукоки и Вандерсон топката стигна до Кешеру, но ударът на румънецът бе блокиран от защитник в бяло.

Кипърците отговориха с опасен удар на Йоану от разстояни, който премина в на сантиметри от левия стълб на вратата пазена от Ренан.

АЕК владееше топката по-продължително от своя съперник и се задържаше в половината на Лудогорец.

След час игра Ренан изпълни изчистване в стил „Нойер“ и топката попадна в  противников играч, но той  успя да отправи удар, който бе избит с глава отново от бразилския страж на Лудогорец.

Лукоки направи пробив в ответната атака, но остана сам в офанзивните действия и беше неутрализиран. Все пак домакините успяха да се задържат в полето на разградчани, но не успяваха да стигнат до нещо опасно.

Опасна акция на АЕК едва не завърши с попадение. За щастие на футболистите на Антони Здравков, Тричковски не успя да насочи прострелно воле в очертанията на „зелената“ врата в 82-ата минута.

120 секунди преди края на редовното време, влезлият като резерва Швиерчок имаше шанс да донесе победата на Лудогорец, но ударът му от точката на дузпата бе блокиран.

След финален натиск АЕК не успя да отбележи гол, въпреки че напрежението пред вратата на „орлите“ се задържаше до последните мигове на срещата. Все пак резултатът от първата част се задържа и така отборите на АЕК и Лудогорец спечелиха първи точки в Европа с ревенство 1:1.


image0 (9K)