Личните лекари ще ни пращат SMS-и за предстоящи ваксинации

Личните лекари ще използват съвременните технологии за връзка със своите пациенти. За да ни информират за предстояща ваксинация, джипитата ще изпращат имейли, SMS-и, факсове или писма чрез лицензиран пощенски оператор. Това предвиждат промените в Наредбата за имунизациите в България, публикувана за обществено обсъждане на сайта на Министерство на здравеопазването.

Промени ще има и в броя на имунизациите. Предвижда се броят на основната имунизация на пневмококова конюгирана ваксина при деца до 6-месечна възраст да се намали от три на два. Освен това отпада проба Манту и реимунизацията срещу туберкулоза при деца на 11-годишна възраст и се въвежда реимунизация срещу коклюш при деца на 12-годишна възраст. Ако общопрактикуващият лекар няма нужната компетентност за извършване на проба Манту и на имунизация/реимунизация срещу туберкулоза, той трябва да осигури „обучено медицинско лице“, което да ги направи. Причината е, че са зачестили сигналите в Министрество на здравеопазването за насочване от общопрактикуващи лекари на деца, подлежащи на проба Манту към специализираните лечебни заведения. От ведомството съобщават, че са осигурени безплатни ППД туберкулин и БЦЖ ваксина за децата, имунизирани от личните лекари, докато в специализираните лечебни заведения тези ваксини се заплащат.

Промените са свързани с необходимостта от осъвременяване на националната имунизационна политика в съответствие с препоръки на Световната здравна организация и европейските имунизационни схеми. Според Министерство на здравеопазването те ще доведат до повишаване на колективния имунитет срещу коклюш и респективно намаляване на източниците на инфекция и предаването на причинителя на заболяването към неимунни лица (новородени, пациенти с имуносупресивни състояния и други, при които прилагането на коклюшна ваксина е противопоказана). Като резултат се очаква да намалее заболяемостта от коклюш в страната.

 


image0 (9K)