Личните данни на Царя и Кошлуков лъснаха в „НАПлийкс“!

В друга папка се съдържат подробни данни за фирмите, които са лицензирани за производство на алкохол. Налични са адресите им и бандеролни номера.

Симеон Сакскобургготски, министри, висши магистрати, директорът на БНТ, актьори, бизнесмени, живи и мъртви редови граждани са сред около 5-те милиона българи, чиито лични данни изтекоха при най-големия хакерски удар, осъществяван някога у нас.

Масивът е с обем близо 11GB, представлява 57 папки с общо над 1000 файла, някои от които с милиони редове информация. Той бе разпратен до медии и журналисти. Източникът е руски мейл сървър, което даде плод на твърдения, че огромният пробив е дело на руски хакери. Много вероятно е обаче зад него да стоят българи, които са ползвали руския сървър, за да скрият следите си. Данните са от базата данни на Националната агенция по приходите и вече получиха популярност като „НАПлийкс“, пише „Марица“.

В масивите могат да се открият например трите имена и ЕГН на над 1700 съдии, отделно на стотици следователи и прокурори. Някои от тях са действащи, други бивши. Личат имената на Веселин Пенгезов, Петя Крънчева, Божидар Джамбазов, Владимира Янева, Петър Сантиров. Там са и тези на зам. главния прокурор Иван Гешев, шефа на ВКС Лозан Панов, ръководителя на спецпрокуратурата Димитър Франтишек.

Освен на царя и на друг бивш премиер – Пламен Орешарски, изтекоха лични данни на стотици бивши и настоящи политици и държавници. Сред тях са Мирослав Севлиевски, Корман Исмаилов, Петър Стоянович, Антон Кутев, Борислав Цеков, Александър Каракачанов, Димитър Бонгалов, Атанас Железчев, Яне Янев, Ширин Местан, Александър Праматарски Атанас Мерджанов, Даниел Вълчев, Георги Кадиев, Волен Сидеров, Георги Близнашки, Георги Пирински, Десислав Чуколов, Димитър Абаджиев, Коста Цонев, Кристиян Вигенин, Любен Дилов-син, Соломон Паси, Христо Бисеров, Янаки Стоилов, Станимир Илчев, Татяна Дончева, Николай Свинаров, Мария Капон, както и на стотици редови членове на политически партии. Данните на министрите Красимир Каракачанов и Красен Кралев, на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков също са налични.

Сред папките има най-разнообразни видове информация. Например текстове от масови SMS-и за надвнесени данъци, имейли на мениджъри на компании от различни европейски страни, файл, който вероятно съдържа BIC и IBAN кодове на сметки на хора в различни европейски банки. Друг с 275 000 кода вероятно представлява информация за кредитни досиета на хора. В папка NZOk са налице имена и ЕГН на 42 000 човека, като проверката показва, че те не са здравноосигурени.

Друг файл е с имена и ЕГН на стотици хиляди хора, някои от които са починали преди повече от десетилетие. Проверките показват, че част от имената от тази база все още присъстват в избирателните списъци. Не е ясно дали те са живи, или е пропуснато да бъдат извадени от списъците. ЕГН-тата на някои обаче са от началото на XX век и днес трябва да са на преклонна възраст.

В друга папка се съдържат подробни данни за фирмите, които са лицензирани за производство на алкохол. Налични са адресите им и бандеролни номера.

Данните вероятно са точени по различно време. Има актуални към 2009, към 2013, 2014, а най-новите са от юни тази година. Интересното е, че вероятно, за да не бъдат разкрити, хакерите са сменили датата на последна модификация на файловете на 10 ноември 1989 година.

Източник: BNews.bg 


image0 (9K)