Лекар в Бургас е заразен с коронавирус

Хирургичното отделение на частната бургаска болница „Бургасмед“ от снощи е под карантина заради положитена проба за коронавирус при лекар. Информацията беше потвърдена от Кризисния щаб в Бургас, а от управата на болницата бяха категорични, че се вземат всички мерки, за да се ограничи заразата, съобщава Нова телевизия.

„От снощи от 8 часа има заповед на директора на РЗИ за поставяне под карантина на хирургичното отделение“, обясни за NOVA управителят на болницата д-р Стоил Апостолов. Вземат се проби от персонала и пациентите. Отделението ще бъде затворено и поставено под карантина. Целият персонал не хирургичното отделение е бил контактен – лекари, сестри и санитари, които са били на работа в датите, които са указани в заповедта. Под карантина остават и пациентите. „При тях докторът е минавал на визитация“, поясни още д-р Апостолов.

Хирургът от МБАЛ „Бургасмед“ се е върнал от ски почивка в Пампорово преди две седмици. Това е съобщил директорът на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров пред „Флагман“. Той уточнил, че колегата му последната седмица е бил в болничен, защото се е притеснил за състоянието и се е самоизолирал.

През първата седмица, след прибирането му от Пампорово, обаче е бил контактен с 23 лица от медицинския персонал на болница, както и лежащо болните в здравното заведение. Медиците са поставени под карантина в Хирургическото отделение, заедно с 14-те пациенти, които и към този момент са в болницата. Другите 27 лица са с наложена домашна карантина.

„Предприети са всички мерки, за да се предотврати разпространяването на заразата“, гарантира д-р Георги Паздеров.

В същото време кметът Димитър Николов съобщи, че под карантина в Бургас вече са над 300 души, засега 3-ма са болните с доказан COVID-19, но до края на деня се очакват резултатите на контактните лица от МБАЛ „Бургасмед“ и бройката може би ще се увеличи.


image0 (9K)