Лекари: Кандидат-шофьорите да се тестват за сънна апнея

При 20 % от хората съществува риск от краткотрайно заспиване зад волана по време на пътуване.

За последните 8 години над 5000 души у нас са загинали на пътя заради състоянието, наречено сънна апнея, алармира Дарик. По тази причина  лекарите у нас се обединиха в искане всички шофьори да бъдат изследвани преди да вземат свидетелство за управление на моторно превозно средство.

Доц. Милена Миланова, член на управителния съвет на Българското дружество по сомнология обясни: „За съжаление тези събуждания през нощта обикновено рефлектират върху физиологията на човека, тоест той не се наспива нормално, сънят му се фрагментира и вследствие на това настъпва основният дневен симптом на сънната апнея, а това е прекомерната сънливост през деня“.

„При хората със сънна апнея има голям риск да заспят при обстоятелства, които са монотонни, каквото е шофирането на по-дълги разстояния, особено по магистрали. Те имат повече уморяемост, по-затруднена концентрация, памет, понякога имат съвсем кратки периоди на заспивания, като ни изглежда сякаш не са достатъчно в тонус тези пациенти. Разбира се, ако има тенденция да заспиват на волана, те имат и много, много повишен риск от пътно-транспортни произшествия”, каза още доц. Миланова.


image0 (9K)