Лекарите подкрепят въвеждането на извънредно положение – веднага!

Д-р Асен Меджидиев, председател на столичната колегия на Българския лекарски съюз (БЛС) за решението на правителството да обяви извънредно положение в страната заради коронавируса:

„Напълно подкрепям решението на правителството, защото е много по-добре да се вземат такива по-крути мерки сега, а не когато настъпи лавината и стане една геометрична прогресия на нарастване на заразените с коронавирус всеки ден пропорционално“ – каза той пред БТВ.

По думите му маската действа и тя задължително трябва да се носи от носителите на вируса, както от лекарите, така и от заразените.

Д-р Меджидиев увери, че маската действа на обществени места, в градския транспорт, в затворени помещения от разпространението на вирусната инфекция по въздушно-капков път.

В едно извънредно положение да се даде възможност на органите на МВР да имат големи правомощия, защото българите не са най-дисциплинираните пациенти, настоя медикът и и посочи, че зависи от хората дали могат да спазват предписанията или не.

Д-р Меджидиев изтъкна, че нито правителството, нито лекарите могат да вменят на гражданите самосъзнание, а хората трябва да го имат в себе си. Иначе лекарят увери, че за „Пирогов“ не се усеща проблем с липсата на лекари или такива, които да са поддали молба за напускане.

„Всички колеги активно се включват в цялата кампания, без дори да мислят за себе си. Цялото общество разчита на нас в момента като съсловие и трябва да създадем спокойствие в обществото, и сред колегите, за да можем да се грижим. Тогава обществото няма да създаде паника и ние ще работим по-спокойно“, каза още д-р Меджидиев.

Пред Нова телевизия д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз, заяви, че вирусът се разпространява от младите, като част от възрастните хора го прекарват много тежко.

По думите му коронавирусът може да се задържи часове по някаква повърхност, което не било типично за вирус.

 


image0 (9K)