Легендарната „Мурка“: коя всъщност е била Мария Климова

murka

Мария Климова – агент на МУР (Московското следствие)

Едва ли има някой, който не е слушал легендарната руска песен „Мурка“, която се бе превърнала едва ли не в химн на криминалните среди на бившия Съветски съюз. Сюжетът в песента, всъщност, е зашифрован разказ на тайна мисия на ЧК. Маруся Климова, по прякор Мурка, е реален персонаж – агент под прикритие на московската милиция.

312707_original

Няколко десетилетия се е смятало, че „Мурка“ е народна песен. По намерените наскоро одески архиви става ясно, че автор на текста е поетът Яков Ядов, а композитор – Оскар Строк. Когато „Мурка“ получила небивала популярност в криминалните среди, авторите предпочели да забравят за своя шедьовър, опасявайки се от репресии.През 1921-1923г. в Одеса всеки е знаел историята на Мурка, но почти никой не е бил наясно, че тя е била агент на милицията.

В одеските архиви са съхранени няколко версии на текста. Фразата «Прибыла в Одессу банда из Амура» имала няколко варианта, между които «с Петрограда», «из Ростова» и «из-за МУРа». Последният вариант си струва да бъде разгледан. Стихът «И за ней следила Губчека» позволява да се предположи, че действието се развива между 1918 и 1922 г., т. нар. Губернская чрезвычайная комиссия (ГубЧК) е била разформирована след 1922г.

yadov

Яков Ядов – автор на текста на „Мурка“

Московский уголовный розыск (МУР) е образуван през 1918г. За няколко години той успява да покаже впечатляваща ефективност. Бандитизмът е процъфтявал в годините след Октомврийската революция. Оперативна група от Москва е била изпратена да разчисти криминалната върхушка в Одеса. Легендата е била разработвана половин година, като основно действащо лице в нея станала Мария Климова, която трябвало да се внедри в бандата и да завладее сърцето на нейния главатар, по прякор Брилянта.

Ако погледнем стиха «Там сидела Мурка в кожаной тужурке, и из-под полы торчал наган», става ясно, че авторът на песента е знаел истината за главната героиня. По това време обикновените момичета, а още по-малко тези, свързани с криминалните среди, не са носили облекло – типично за представителите на милицията, че и с пищов в добавка.

murka1

Картончето за водене на учет на Мария Климова

Последната фраза «… и за это пулю получай» предполага кончината на Мурка. Многочислените търсения на нейния гроб не са се увенчали с успех. В архивите, обаче, е запазено картонче за водене на учет на Мария Прокофиевна Климова (р. 1897г.) със звание „капитан“. Излиза, че към момента на операцията Климова е била 25-годишна, а е получила званието чак в средата на 1930-те години. От това може да предположим, че Мурка е останала жива след операцията в Одеса.


image0 (9K)