Къде по света образованието е най- добро и ефикасно

Престижната класация „Pisa“ обхваща над 70 държави. Сингапур е на първо място в последната класация „Pisa“ на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) със страните с най-добро образователно представяне на 15-годишните ученици.

„Pisa“, или The Programme for International Student Assessment, предлага оценка на образованието по света на базата на международни тестове за 15-годишни ученици по математика, четене и хуманитарни науки. Тестовете, провеждани от ОИСР, се организират на всеки три години. Те са все по-влиятелна оценка за резултатите от работата на политиците по отношение образованието.

[ad id=“238430″]

Изследването цели да покаже доколо училищата са ефективни в подготовката на децата за реалния живот, за прием в университет и за добра кариера. Затова се оценяват и социални, и комуникативни учения на учениците.

Топ 25 в класацията на страните с най-добро образование на „Pisa“:

1. Сингапур
2. Япония
3. Естония
4. Тайван
5. Финландия
6. Китай: Макао
7. Канада
8. Виетнам
9. Китай: Хонгконг
10. Китай: Пекин, Шанхай, Дзянсу и Гуандун
11. Южна Корея
12. Нова Зенландя
13. Словения
14. Австралия
15. Великобритания
16. Германия
17. Холандия
18. Швейцария
19. Ирландия
20. Белгия
21. Дания
22. Полша
23. Португалия
24. Норвегия
25. САЩ

[ad id=“237001″]

За съжаление, България е на ниско ниво в класацията, въпреки успехите на наши българчета по света.Редовно наши деца печелят призовите места в международни олимпиади, но страната ни заема 45-о място. Единственото положително в случая, че спрямо предходната класация дърпаме напред с две позиции.

Източник: dir.bg


image0 (9K)