Къде най-евтино се живее под наем в София

Агенциите отчитат продължаване на тенденцията за увеличаване на цените в периода на пик в търсенето на апартаменти под наем.

В различните райони най-търсените двустайни апартаменти може да стигат до 1000 лева месечно. Най-предпочитани са южните и източните квартали.

В „Студентски град”, „Младост”, „Дианабад”, „Изток”, „Бъкстон”, „Белите брези” и „Драгалевци” например най-малките едностайни апартаменти се наемат срещу 500-600 лева на месец. Двустайните са за средно 700-900 лева, а най-големите апартаменти са за между 900 и 1200 лева.

В западните и северните квартали като „Надежда”, „Люлин”, „Обеля”, „Хаджи Димитър”, „Левски” и „Красна поляна” тристайните апартаменти са на цената на двустайните на юг – 700-800 лева. Двустайните имоти са за между 500 и 600 лева, а едностайните имоти започват от 400 лева месечно.

Най-високи са цените в централната част на столицата. Най-големите 3-стайни имоти около  Докторския паметник, в „Лозенец”, „Оборище” и „Зона Б-5” например са на цени между 900 и 1500 лева на месец. Дом под наем с 2 стаи струва 700-1000 лева, а едностайните апартаменти 560-700 лева. Имотите в т.нар. “топ център” достигат до 1600 лв. Размествания на пазара в тази част на града са заради навлизането на онлайн платформите за краткосрочно отдаване, към които се обръщат много от собствениците на апартаменти, отчитат брокерите. Така стандартните наеми в центъра скачат, хората се насочват към периферията, обявите в сайтовете се увеличават в пъти през последните месеци, а търсенето почти не се е променило.

Влияние при формирането на наема оказват и обзавеждането, местоположението и връзката с основни транспортни връзки – като станциите на метрото.

Брокерите признават, че възможност за договаряне на официално обявената цена със собственика винаги има, но не винаги успехът е гарантиран.

Всички бъдещи наематели трябва да имат предвид и че при подписването на сделките често се изисква и депозит в размер на един или два месечни наема, а агенциите имат и процент от сделката.

Най-евтиният вариант за студентите остава общежитието. След подаване на документите, класиранията за различните университети излизат до началото на септември, а настаняването е по график в началото на академичната година. Студент втори курс в СУ посочва, че за стаята, която споделя с още един негов колега, плаща месечно не повече от 50-60 лева общо със сметките за комунални услуги. Цените са подобни и за останалите университети, съобщава bTV.

Брокерите очакват по-ниски цени в края на 2020 г.


image0 (9K)