Къде грешим, когато готвим с яйца?

От фритата до норвежки омлет, яйцата са фундаментална съставка в много класически ястия. В Западния свят се консумират над 250 яйца годишно, което ги прави един от най-важните компоненти в кухнята. Въпреки че са евтин източник на протеин (обикновено само около 20-30 стотинки на яйце) и витамин D, яйцата често се разхищават.

[ad id=“225664″]

Запазете неизползваните яйчни белтъци и ги замразете – и знайте, че яйцата често издържат до месец след срока на годност, посочен на кутията. Подходящи за много други неща освен за закуска, яйцата присъстват в много рецепти.

Независимо дали панирате в галета и пържите пиле, поставяте топинг от пържено яйце върху бургер или мажете домашно направена майонеза върху сандвич с пуешко, яйца има в доста от нещата, които консумираме.

[ad id=“263680″]

Има много начини да се прави почти всичко. Например можете да получите твърдо сварени яйца чрез печене, готвене на пара или дори приготвяне в микровълнова фурна, като допълнение към стандартната техника на варене.

Най-доброто в повечето ястия с яйца е, че дори и да объркате нещо, получавате бъркани яйца, които винаги са добро решение.

Имайте предвид, че рецептите често споменават „яйце“, без да уточняват размера. В повечето рецепти размерът няма значение, освен за печене.

[ad id=“236993″]

Освен ако е посочено друго, яйцата, упоменати в рецептите, са големи (L или XL).

Направете закуските си (или дори закуската за вечеря) по-вкусни с тези съвети и трикове за приготвяне на яйца – и не се опасявайте да излезете от стереотипа и да замените стандартния омлет със миниомлети в формичка за мъфини.

Ето няколко бързи трикове, които ще подобрят техниката ви за готвене на вкусни яйца.

Чупене на яйцата отстрани на купата

Чупете яйцата на плоска повърхност, не на стената на купа, за да не попадат черупки в храната ви.

Също така ги чупете в малка купа, преди да ги добавите в това, което готвите, така че да можете да извадите случайно попаднали парченца от черупката.

Пускане на яйцата във вряща вода

Не добавяйте яйцата в съд с вряща вода; ще си опарите пръстите, ще спукате яйцето, или и двете.

Поставете яйцата в студена вода и я кипнете. Изключете плочата и оставете яйцата да стоят на нея, в горещата вода, в продължение на 10 минути (около 5 минути за рохко приготвен жълтък).

[ad id=“236999″]

После ги поставете в ледена баня със студена вода, течаща отгоре, за да спрете напълно процеса на варене.

Белене на твърдо сварени яйца

След като сте ги сварили и поставили в ледена баня, обелете твърдо сварените яйца в момента, в който те са достатъчно изстинали, за да можете да ги държите в ръка.

Прекалено дълго готвене на бъркани яйца

Повечето хора готвят твърде дълго бърканите яйца, защото използват висока температура. Правете бъркани яйца на ниска до средна температура, леко бъркайки ги с вилица или шпатула.

Бърканите яйца ще бъдат копринено меки, вместо пресушени.

Прекалено разбиване на яйца

Не разбивайте прекалено много яйцата, преди да ги добавите в тигана – това може да доведе до плосък, плътен омлет. Добавете малко вода или сметана, за да бъде омлетът лек и пухкав.

[ad id=“237001″]

 

Поширане на стари яйца

При поширане, по-старите яйца ще се разпръснат повече във водата. Старите яйца образуват въздушни „джобове“ отгоре и са малко по-течни от пресните.

Все пак можете да използвате стари яйца за почти всичко друго, например за твърдо сварени или бъркани яйца.

Поширане на яйца със сол

Добавете само съвсем малко оцет (но не и сол) в къкреща вода (не вряща!). Варете 3-4 минути и после внимателно пуснете пошираните яйца в ледена баня, за да спрете процеса на варене и да отмиете оцета.

Преди поднасяне, затоплете пошираните яйца за около минута във вряща вода.

Поширане на яйца само във вода

Най-лесният начин да поширате яйце е да го направите в сос, вместо във вода. Напълнете основата на тиган с доматен сос или накълцани домати и създайте малки кратери за яйцата.

[ad id=“238430″]

Покрийте с капак за бързо и лесно ястие.

Неизползване на незалепващи съдове

Незалепващите съдове са по-подходящи за приготвяне на ястия с яйца от стоманените или чугунени тигани, защото е желателно да избегнете залепването на яйцето за тигана, а не желаете препържени яйца.

Подправяне в неправилния момент

Подправяйте, преди да готвите, не след това. За бъркани яйца и омлети добавете сол и пипер, докато разбивате, или дори преди да започнете да готвите, за да гарантирате равномерно овкусяване.

Незамразяване на яйчени белтъци

Не изхвърляйте неизползваните яйчени белтъци. Вместо това ги съхранявайте във фризера. Размразени, те се разбиват за ястия като целувки или френски макарони дори по-добре от пресните.

recepti.bg


image0 (9K)