НАЙ-НОВИ:

Кристиян Бойков е обвинен в тероризъм

Срещу Кристиян Бойков, който се смята, че е хакнал системата на НАП, откъдето е източил данните на 5 милиона души и фирми, е повдигнато обвинение в тероризъм по член 108 от Наказателния кодекс. Това съобщава БНР, като се позовава на адвокатите на “ТАД Груп”.

Бойков и колегата му Георги Янков, който беше арестуван вчера, са с обвининения и за участие в престъпна група. Янков, който е търговски мениджър във фирмата, също е с повдигнато обвинение за тероризъм, но е пуснат под гаранция от 20 000 лева, предава бТВ. Ако бъдат признати за виновни, ги грози до 15 години затвор.

Шефът на фирмата “Тад Груп” в България – Иван Тодоров – е обявен за общодържавно издирване. Адвокатите му посочват, че той е в Канада, откъдето ще се върне скоро. Според прокуратурата, Кристиян е само изпълнител на хакването, а не е поръчител. Оттам посочват, че в “Тад Груп” са използвали рекет, свързан с киберсигурността на различни фирми и лица. Обвиненията са по текст от глава “Компютърни престъпления” в Наказателния кодекс, който се отнася до източване на данни от информационна система, която не е критична инфраструктура, по поръчение или в изпълнение на решение на организирана престъпна група. Наказанието е затвор до осем години и глоба до десет хиляди лева, допълват от БНР. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Най-добрият български тенисист Григор Димитров е заявил участие в турнира…