НАЙ-НОВИ:

Красимир Вълчев: Над 90% от училищата в България са готови за дистанционно обучение

“Решаваме ден за ден, следим развитието на ситуацията. Засега ваканцията е до 29 март. С грипната ваканция вече имаме 22 неприсъствени дни средно в училище – близо 14-15 процента от учебната година. В университетите е по-малко, тъй като за тях не бяха задължителни мерките. Стартираме от утре с дистанционно обучение, това, което ми докладват, е че над 90 процента от училищата са готови, във вторник-сряда предполагам, че всички ще бъдат готови. Това не означава, че 100 процента от учениците ще се включат още в първия ден, но целта ни е максимално деца да се включат в дистанционната форма на обучение. Подкрепата на родителите е много важна и сега”. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев в предаването “Денят започва с Георги Любенов” по БНТ.

Министърът на образованието съобщи, че от 17-и март, вторник, по БНТ 2 започва излъчването на телевизионни уроци за най-малките ученици.

Красимир Вълчев всички родители, особено на децата в начален и прогимназиален етап, да се ангажират с осигуряването на дистанционната форма на обучение, да следят какви задачи се възлагат на децата.

Засега няма да има отсъствия. Министър Вълчев обясни, че дистанционната форма на обучение предлага множество различни форми на организация.

“Кризата е възможност да направим по-голяма и по-бърза крачка към електронно обучение. Възможност да акцентираме върху това, което наричаме дигитално-медийна грамотност или дигитално медийно възпитание. Не всички деца прекарват много време пред екрани. Дигиталното образование трябва да им помогне повече време да прекарват пред полезно-образователно съдържание”.

Според него е много важно в този период на експоненциално нарастване на броя на заразените да се намали социалното общуване, тъй като младите хора дори да са по-малко засегнати, могат да бъдат преносители на заразата.

Той беше категоричен, че ситуацията е съвсем различна от грипните ваканции и сега отговорността на родителите е по-голяма. “Децата са в много голяма степен вкъщи. Мисля, че всички осъзнават колко е различна ситуацията”, допълни министърът.

Красимир Вълчев призова всички учители, директори, училища за взаимопомощ. Според него се вижда голямото желание на хората да си помагат едни на други. И призова учителите да помогнат на колегите си. “Ние самите не можем да осигурим толкова помощ, отколкото те самите могат да си помогнат помежду си”, категоричен беше министър Вълчев. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Хърватинът Лука Белич най-накрая разкри истината за краткия си брак…