Край на страха от правенето на сарми! Идея за мързеливи сарми

Няма българска трапеза, на която сармите да не са желано ястие. Много домакини обаче не започват да ги завиват, защото приготвянето им си е трудоемка работа. Е, всеки гявол си намира начина. Както е казал народът: От мързеливия акъл търси. Така и ще направим днес.

За да задоволя желанието на моята внучка, чиито оченца светват щом чуе за сармички, ще ви запозная с моята бърза, но в никакъв случай не по-малко вкусна рецепта за мързеливи сарми.

Нарежете на ситничко 20-ина лозови листа и 1 глава лук. Сложете в тенджера, налейте 1/2 чашка вода и 1 чашка мазнина. Задушете на слаб огън около 7-8 мин. Изсипете после 1/2 кг кайма и завъртете, докато тя хубавичко се раздроби на късчета и стане леееко златиста. Счукайте 3 скилидки чесън и за минута запържете. Веднага сложете 1 лъжица червен пипер, разбъркайте и сипете 1 чаша смлени домати от консерва или настъргани пресни. Накрая идва ред на около 400 г ориз, който слагаме при другите обработени вече продукти и заливаме с вода 1:3,5, спрямо количеството ориз.

Моите подправки към ястието гарантират прекрасен вкус. Ако нещо от тях не ви се нрави, не го слагайте, но няма да станат същите като моите :)))

По 1 лъж. смлени:
черен пипер, кимион, мащерка, гьозум, босилек,
и сол на вкус.

Когато всичко заври, засечете 15-ина мин, изключете котлона и затворете с капака, за да си се надуе хубаво оризът.

А в сезона на пресния чесън няма какво да ви подсещам как се сервира ястието. Трябва ви още само хубаво, гъсто кисело мляко.


image0 (9K)