Кошмар! Защо комарите винаги избират мен?

Лятото е тук, комарите също. Нищо не може да съсипе перфектната вечер така, както жужащия звук, който е сигнал, че неговият собственик е в търсене на топло ястие от прясна кръв. По света има повече от три хиляди вида от това насекомо и те са достатъчно, за да развалят вечерта ви, където и да се намирате, пише Фокус, цитирайки испанското издание El Pais в материал, представен без редакторска намеса.

Също така не е шега, че тези малки същества се смятат за най-смъртоносните животни на планетата, допринасяйки за повече от 725 хиляди смъртни случая на година. Дори хората не причиняват толкова много фатални случаи: хората убиват 475 хиляди други човека на година. Змиите са зад смъртта на 50 хиляди души годишно, а след тях идват кучетата с 25 хиляди (предимно от бяс). Някои от най-страховитите животни на планетата – като акулите и вълците, убиват по по-малко от 10 души годишно.

За онези, които се чудят защо комарите издават този жужащ звук, и за тези, които отчаяно искат да разберат защо винаги комарите се насочват към тях, дори в голяма група хора, ето няколко факта, които да имате предвид.

Защо жужат?

Комарите не бръмчат като предупреждение към жертвите си, а за да алармират други комари, които са готови да се размножават. Звукът е просто по-силен, когато насекомите летят около главата ви в търсене на място за кацане.

Д-р Луис М. Рот, прекарал по-младите си години в изучаване на жълтата треска от комари за американската армия, публикува доклад през 1948 г. за вида Aedes aegypti, в който открива, че мъжките игнорират женските, когато те почиват безшумно. Но когато последните бръмчат, мъжките се впускат неистово след тях, като чуят отчетливия женски полетен звук.

Защо винаги избират мен?

Въпреки че и двата пола издават бръмчащ звук, мъжките не хапят: хранят се с нектар. Сега нека да видим как женските подбират жертвите си.

Ключът се крие в химическия „пейзаж“ във въздуха, който ни заобикаля. Комарите използват специализирано поведение и сетивни органи, за да четат фините химически следи, които нашите тела излъчват. Те избират домакините си според въглеродния диоксид, който издишаме. Когато издишваме, въглеродният диоксид не се смесва веднага с въздуха, а създава временни струи, които комарите следват. Подобно на хрътки, те следват тези следи, за да открият цели на 50 метра.

Към този момент, комарът е различил групата от хора, в която вие, основната жертва, се намирате. Нещата започват да стават лични на дистанция от около един метър. На късо разстояние тези насекоми изчисляват няколко фактора, като температурата на кожата ви, наличието на пара и цвета на вашите дрехи.

Но учените смятат, че най-подходящата променлива е комбинацията от химични съединения, произведени от колониите на микробите, които се намират в нашата кожа. Бактериите превръщат секретите от потните ни жлези в летливи съединения, които комарите засичат чрез обонятелни сензори, разположени в антените им. Има над 300 различни химични съединения, които се комбинират различно от човек на човек, в зависимост от техните гени и заобикалящата ги среда.

Според статия, публикувана в научното списание PLOS ONE, хората с по-голямо разнообразие от микроби по кожата си са склонни да получат по-малко ухапвания от тези с по-ниско микробиално разнообразие. Тези тънки разлики могат да обяснят голямата разлика в броя ухапвания, които получава един човек от комарите.

И тъй като не можем да направим нищо за този микробен микс върху кожата си, няма какво да направим, за да избегнем ухапванията, освен може би да избягваме носенето на черно, което комарите изглежда обичат. Това лято нося жълто.


image0 (9K)