НАЙ-НОВИ:

Корнелия Нинова: Навални е вътрешен проблем на Русия

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също коментира казуса със задържането на руския опозиционен лидер Алексей Навални: “Това е вътрешен проблем на Русия. На г-н Навални трябва да се гарантират правата и честен съдебен процес. От там нататък зависи от съдебната система в Русия“. “Всеки опозиционен човек или всеки, който не харесва дадено управление, има право на своя глас”, обясни вчера премиерът Бойко Борисов, който нарече “оглушително” мълчанието на президента Румен Радев по този въпрос. “Борисов не се трогна нито за битите български протестиращи и журналисти, нито за отравянето на Емилиян Гебрев и други български граждани…Сега се прави на радетел за демокрация. Защото вече приключи с тази в България, затова “освобождава” други народи”, отговори президентът.

3324 задържани по време на вчерашните протести в Русия, отчетоха от ОВД-Инфо. Това е рекорд в историята на Русия. 1320 от арестите са станали в Москва, 490 в Петербург. По-голяма част от арестуваните са били освободени след съставянето на предупредителни протоколи. Активистката от ФБК на Навални Любов Собол пък бе глобена с 20 хил рубли (425 лв.) за повторно на реда за провеждане на масови мероприятия.

По време на акциите са задържани 300 непълнолетни, 70 от тях в Москва, 30 – в Петербург.

Много хора са наранени по време на протестите. 54-годишна жена от Петербург е в болницата с черепно-мозъчна травма след като бе ритната с крак от омоновец. По време на акцията са пострадали 42-ма служители на силите на реда, както и 52-ма журналисти.

Протести с искането за свобода на арестувания Алексей Навални протекоха вчера в 60 града на Русия, като най-многобройни бяха акциите в Москва, Санкт-Петербург, Екатеринбург и Владивосток. Няма данни за точния брой хора, които са участвали в акциите, според Reuters в Москва са протестирали 40 хил. души.

Заведени са 9 наказателни дела срещу участници в протестите. В Москва делата са три – за хулиганство, насилствени действие към сътрудници на полицията и умишлено унищожаване на имущество.

ФБК на Навални анонсира нови протестни акции през следващите почивни дни.

СЕГА

  За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Моделът Ирина Шейк, която беше гадже на Роналдо, а след…