Консерваторите спечелиха. Ейми Барет беше избрана за съдия във Върховния съд

Номинираната от президента Доналд Тръмп Ейми Кони Барет ще бъде съдия във Върховния съд на САЩ. Тя получи подкрепата на мнозинството в американския Сенат и положи клетва на церемония в Белия дом в понеделник.

Номинацията на Барет беше подкрепена от републиканското мнозинство в Сената. В подкрепа на назначаването ѝ за върховен съдия гласуваха 52 сенатори, а 48 бяха против.

Назначаването на Барет наклони баланса във Върховния съд до 6 на 3 в полза на консервативното мнозинство. Избирането ѝ се смята за политическа победа за Доналд Тръмп, който след седмица ще се яви на президентски избори срещу кандидата на демократите Джо Байдън.

„Един съдия обявява своята независимост не само от Конгреса и президента, но и от личните си убеждения“, каза Барет след като положи първата от двете необходими клетви на церемония в Белия дом. „Клетвата улавя същността на дълга на съдията: върховенството на правото винаги трябва да е водещо.“

Ейми Кони Барет ще заеме мястото на починалата през септември Рут Гинсбърг, защитничка на правата на жените, на равенство между половете и много други каузи на либералната общност.

По време на полагането на клетвата на Барет Доналд Тръмп, който се върна във Вашингтон от предизборна проява в Пенсилвания заради церемонията, определи Барет като „брилянтен юрист“. „Това е важен ден за Америка, за конституцията на САЩ и за справедливото и безпристрастно върховенство на правото“, каза той. „[Барет] ще бъде изключителен съдия в най-висшия съд в страната ни.“

Избирането на Барет беше критикувано от демократите, които смятат, че победителят в президентските избори на 3 ноември трябваше да номинира нов член на Върховния съд.

Кандидатът за президент на демократите Джо Байдън определи назначаването на Барет като „прибързано“. „Макар да е паникьосан и непостоянен при неправилното управление на пандемията, Доналд Тръмп беше кристално ясен за едно нещо през последните четири години – той иска да унищожи Закона за достъпната грижа“, каза Байдън.

Той визираше едно от първите дела, в чието разглеждане съдия Барет ще участва – това срещу реформата на здравното осигуряване на предишния президент Барак Обама, въведена чрез Закона за достъпната грижа и известна като „Обамакеър“.

Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър определи избирането на Барет като част от „десетилетните усилия за тласкане на съдилищата към осъществяване на това, което републиканците никога не биха могли да прокарат през Конгреса“ и допълни, че участието ѝ във Върховния съд ще се отрази върху решения за климатичните промени, за правата на работниците, за правото на жените на аборт и за избирателните права.

48-годишната Ейми Барет е третият съдия във Върховния съд, предложен от Доналд Тръмп. През 2017 г. той номинира Нийл Гросъч, а през 2018 г. предложи Брет Кавано. Барет е петата жена член на Върховния съд.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)