Консенсус в НС: До 4 месеца МС да предложи решение за АЕЦ „Белене“

До 4 месеца министърът на енергетиката трябва да предложи решение за това какво да стане с проекта АЕЦ „Белене“. Това решиха депутатите след първоначално отмененото заради отпуска на енергийния министър Теменужка Петкова, но все пак провело се разискване по темата за ядрената енергетика.

[ad id=“225664″]

„Днес не взимаме решение да се строи ли или не АЕЦ „Белене“, дали да има нова ядрена мощност или не, дали да е „Белене“, или 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, или пък продажба на оборудването. По-скоро решаваме да поискаме от министъра на енергетиката да ни представи пътна карта за това какво смята да прави правителството с оборудването, което има“, каза по време на разискването председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев, цитиран от OFFNews.

[ad id=“236993″]

Разискването беше по инициатива на социалистите. Те бяха внесли проект за решение, в който е записано, че енергийния министър в срок от един месец трябва да отдели активите и пасивите на проекта АЕЦ „Белене“ в отделна компания и да предложи пътна карта за необходими действия и срокове за окончателното решение по ядрения проект. То обаче беше отхвърлено от мнозинството в парламента. Мотивът беше краткият срок.

[ad id=“236993″]

В крайна сметка народните представители приеха единодушно решение, внесено днес от ГЕРБ. То има почти същия текст като това на социалистите, но е с друг срок – възможностите да бъдат представени до 30 юни.

[ad id=“236999″]

В края на разискването Петкова взе думата и се извини, че темата се е отложила – имала лични ангажименти, затова си пуснала отпуска за един ден.

Още по темата:

Борисов ще иска пари от ЕБВР за възраждане на АЕЦ „Белене“ 

Македония приветства идеята на Борисов за балканска АЕЦ „Белене“ 

 


image0 (9K)