НАЙ-НОВИ:

Комитетът за защита на журналистите призова България да свали обвиненията срещу Димитър Пецов

Българските власти трябва незабавно да отменят всички обвинения срещу журналиста на свободна практика Димитър Пецов и да го оставят да работи свободно. Това призова в петък базираната в Ню Йорк международна неправителствена организация Комитет за защита на журналистите. Оттам добавят, че са изпратили запитване за коментар до пресцентъра на МВР, но не са получили никакъв отговор.

Пецов е обвиняем за притежание на наркотици и в момента е с най-леката мярка за неотклонение „подписка“. По случая обаче има вътрешна проверка на МВР заради обстоятелствата, при които той беше задържан на 2 май.

Както Свободна Европа вече писа, Пецов е бил спрян с колата си за проверка, след което униформените са го накарали да отидат заедно до Районното полицейско управление като един от тях се е качил до него в автомобила му. Подобно действие от страна на полицията обаче не е предвидено нито в Закона за МВР, нито в Наказателно-процесуалния кодекс.

След пристигането пред сградата на полицията, служителите на МВР са започнали да претърсват колата на Пецов без да му обяснят каква е причината за това. По-малко от минута по-късно един от тях е открил пакет с над 40 грама 4 различни вида наркотици в джоба на облегалката на шофьорската седалка. При претърсването обаче не са били извикани поемни лица, които да наблюдават действията на полицаите. Пецов твърди, че не знае как въпросният пакет е попаднал в колата му и действията на полицаите са приличали на „имитация на претърсване“.

Димитър Пецов от около 2 години е сътрудникът на Антикорупционния фонд в Силистра. През 2017 г. печели наградата „Златен ключ“ на Програма „Достъп до информация“, след което създава група „Граждански контрол“ във Фейсбук. През август 2018 г. е нападнат в дома си от неизвестен мъж, въоръжен с метална тръба, който му чупи едната ръка. Въпреки че потърпевшият свидетелства кой според него е предполагаемият нападател, прокуратурата не открива достатъчно доказателства и разследването за нанесената му средна телесна повреда е спряно без по него да бъде привлечен обвиняем.

През февруари тази година Пецов подава нов сигнал – този път за заплаха. Журналистът твърди пред прокуратурата, че координаторът на местната структура на ГЕРБ Тодор Тодоров се е заканил да го „смачка“. Доказателства в подкрепа на неговата версия обаче отново не са открити и проверката завършва с отказ за образуване на досъдебно производство.

Само 5 дни преди ареста си за притежание на наркотици, Димитър Пецов подава поредното си заявление за достъп до информация. То е адресирано до Областната дирекция на МВР в Силистра с искане да бъде разкрита самоличността на анонимния дарител, който осигурява храни и напитки за полицаите, охраняващи контролно-пропускателните пунктове (КПП) в града.

Директорът на местната полиция Юлиян Караславов отговори преди десетина дни, че не разполага с тази информация и затова препраща заявлението на Пецов към областния управител.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.  Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Южна Америка вече се превърна в епицентър на пандемията на…