НАЙ-НОВИ:

Колко са бежанците в община Казанлък и къде са настанени?

За да успокоя казанлъчани, призовавам хората да не се поддават на внушения за своята сигурност и заигравки със страховете им, казва в обръщение към жителите на общината Галина Стоянова, кмет на община Казанлък.

Във връзка с питането към кмета на община Казанлък Галина Стоянова от групата общински съветници на „БСП лява България“ „Колко са бежанците в община Казанлък и къде са настанени?” и предвид важността на темата, която засяга и вълнува всички граждани в общината, ето каква е позицията на Галина Стоянова:

“Няма настанени бежанци на територията на Казанлък, в Община Казанлък дори не е постъпвало искане за настаняване на бежанци, подобна тема не е коментирана.

Нямам информация в Казанлък или в общината да пребивават нелегални имигранти, визирани в питането на общинския съветник от групата на „БСП лява България“.

Точно заради отсъствието на каквито и да било бежанци в региона нямам основание и не съм подавала заявление до Държавната агенция за бежанците.

Заявявам категорично, че ще се противопоставя на всяко евентуално искане от институции за подобно настаняване, поради причините, които съм изтъкнала заедно с казанлъчани през 2014 г., когато, напомням, управлението на БСП се готвеше да настани масово бежанци в Полицейската школа. В резултат на тази политика преди две години на територията на община Казанлък бяха регистрирани 169 лица, предимно граждани на Сирия. Тогава 163 от тях получиха статут на бежанец, а други 6 – хуманитарен статут. 152 лица бяха регистрирани в гр. Казанлък и 17 – в гр. Крън. Всички тези хора, след като са получили български ЕГН и документи за самоличност, още същата година са напуснали страната.

През 2015 г. на територията на общината са регистрирани 5 лица, граждани на Сирия, като на 4 от тях е предоставен статут на бежанец, а 1 лице е с хуманитарен статут. Същите са настанени в гр. Казанлък – 3 и в гр.Шипка – 2 лица.

През 2016 г. на територията на община Казанлък са регистрирани 3 лица,

граждани на Сирия с предоставен хуманитарен статут от Държавна агенция за бежанците. Същите са регистрирани в гр. Казанлък.

Нека да е ясно: Решения за статута и за регистрацията в населено място на всяко едно лице се издават от Държавната агенция за бежанците, въз основа на посочено от него място за живеене, подкрепено с договор за наем или други документи. На базата на решенията на ДАБ, съответната общинска администрация извършва адресна регистрация. Ето защо призовавам жителите на община Казанлък да останат бдителни и да не се поддават на изкушението да спечелят „лесни“ пари от наеми, като отдават квартири на нелегални имигранти, което се превръща в основание те да искат регистрация по местоживеене.

Обръщам се към моите съграждани с пожелание да останат бдителни и спокойни! – завършва обръщението си към гражданите Галина Стоянова, кмет на община Казанлък. За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
15 души, сред които четири деца, са пострадали при бомбена…