НАЙ-НОВИ:

Кои тестове са най-ефективни в момента

Това, което ще спаси системата в момента, са бързите антигенни тестове, които се вземат от носоглътката или гърлото. Това коментира проф. д-р Тодор Кантарджиев по време на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб.

Най-много починали с Covid-19 за денонощие отчитаме на 22 октомври

Те са на цена до 20 лв. Ако бързият тест е положителен, човекът може да зарази. Не са толкова чувствителни като PCR, който може да хване заболяването няколко дни преди симптомите, но са най-доброто за училища, деца с температура, лични лекари (които трябва да ги правят на място), всички приемни отделения на болниците и задължително Спешна помощ. Няма да се позитивират преди появата на симптомите – кашлица, температура, но са идеални за случая.

PCR тестът е признат като най-точният за диагностика на коронавирус, посочи проф. Кантарджиев.

Относно споровете какъв е капацитетът на лабораториите, извършващи PCR тестове

С него откриваме кой е сигурно заразеният и търсим неговите контакти, за да ги ограничим, уточни той.

“От пролетта приказвам, че когато се установи позитивен случай, неговите контактни лица трябва да се изследват след 4-ия ден, защото дотогава ще са отрицателни. Казах го многократно и ясно. Може би се забрави и затова сега някой трябваше да ни обяснява теста за бременност откога се позитивира. Смешното е, че тези, които сега ни критикуват, тогава казваха “веднага да се тества”, сезираха различни контролни органи, че не вземаме веднага проби”, коментира микробиологът.

Много модерни в момента са комбинираните тестове за грип А, Б и коронавирус. В момента грип няма. Всяка година го казвам. Циркулацията на грипа започва през ноември. През декември е първото епидемично разпространение и пикът е януари или февруари. Сега да търсим грип с троен тест, за да сме ефективни, е безсмислено. Всички ще са отрицателни и хората ще кажат – тестът не работи, заключи проф. Кантарджиев. За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ)…