НАЙ-НОВИ:

Кои стойности на кръвното са нормални в различните възрасти

Показателите за кръвното налягане за всеки човек са индивидуални, а и всичко зависи от много външни и вътрешни фактори.

И най-важното от тях е принадлежността към една или друга възрастова група. Говорейки на числа, за пациенти на възраст от 16 до 20 години лекарите смятат за ​​приемливи показатели на кръвно налягане от 100 на 70 до 120 на 80.

Ако говорим за възрастовата група от 20-40 години, тук показателите варират от обичайното за много хора от 120 на 70 до 130 на 80.

За всички хора, чийто възрастов праг е надхвърлил 40, но все още не са достигнали 60-годишна възраст, лекарите казват, че ​​нормата е от 140 на 90, а за всички, които вече са над 60 години – от 150 на 90.

Високото кръвно увеличава риск от развитие на много болести, включително сърдечно-съдовите – с 30%. Всеки, който е диагностициран с високо кръвно налягане, има 7-кратен повишен риск от нарушено кръвообращение и хранене на мозъка и това може да причини инсулт.

В допълнение, такива пациенти са 4 пъти по-склонни да страдат от коронарна болест. Но ниското кръвно е не по-малко опасно – при много пациенти качеството на живот с такава диагноза е по-ниско в сравнение с пациенти с хипертония.

Как да измерим кръвното?

Измерете го в седнало положение – трябва да сте в отпуснато състояние, а също и да не пиете кафе или алкохол, да не извършвате физическа активност.

В стаята не трябва да е твърде студено или горещо.

Ако страда от вегето-съдова дистония или диабет, хипертония, тогава кръвното трябва да се измерва сутрин и вечер. По този начин се избягват критичните за пациента спадове.

Не забравяйте също, че по време на психологическо или физическо напрежение кръвното налягане се повишава, което се счита за нормално, защото се дължи на отделянето на специален хормон адреналин в кръвта Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Известната телевизионна журналистка и водеща Нанси Паркър загина при катастрофа…