НАЙ-НОВИ:

Кога инфарктът е на крачка от вас

Всяка година повече от 700 000 души умират поради сърдечни заболявания. Но много от тези случаи биха могли да бъдат предотвратени чрез своевременно уведомяване за първите симптоми за влошено здраве.

Както медицинската намеса, така и конвенционалната превенция биха могли да коригират ситуацията. Човешкото тяло е много умно: то винаги отчита появата на проблеми с помощта на сигнали, които трябва да се научите да разбирате.

За съжаление рядко забелязваме промените в тялото си. Днес ще ви разкажем за основните признаци, че сърцето функционира неправилно.

Болка в стомаха

Близък сърдечен удар може да се определи по необичайната болка в стомаха. Независимо от това дали сте яли или не, гаденето или издуването може да са притеснителни. Това е първият и най-забележим сигнал, че трябва да посетите лекар. Междинната болка в корема може да се появи и преди самия инфаркт.

Задух

6 месеца преди инфаркт човек може да изпита задух. Но не винаги се предхожда от дейност. Много хора не обръщат подобаващо внимание на този симптом, приписвайки задуха на резултата от преумора. Гледайте дъха си. Ако задухът не ви оставя за дълго време, тогава не се бавете и посетете лекар.

Плешивост

Един от необичайните симптоми на приближаваща атака е тежката плешивост. Голям брой стрес и постоянна преумора могат да увеличат риска от сърдечни заболявания. Повишените нива на кортизол водят до загуба на коса. Най-вероятно този симптом може да се появи след 35 години.

Аритмия и тахикардия

Сърдечният удар най-често се предхожда от промени в сърдечния ритъм и пристъпи на паника. Аритмията предупреждава за предстояща атака, която може да продължи 2-3 минути. Човек също често се чувства уморен, може да почувства и замаяност. За да предотвратите сърдечния удар, ви съветваме да посещавате лекар поне веднъж годишно, а също и да си правите кардиограма навреме.

Повишено изпотяване

Сигналите на тялото често могат да бъдат объркани с обикновената настинка или грип. Много често преди сърдечен удар може да получите хиперхидроза, както и главоболие и температурни скокове. Прекомерното изпотяване няма да бъде свързано с физическата ви активност – просто можете да се събудите посред нощ на мокри чаршафи. Ако забележите такъв симптом, тогава отидете на лекар. По-добре е да бъдете прегледани още веднъж, отколкото да пропуснете болестта.

zdrave.to Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Водещият на новините по Би Ти Ви Юксел Кадриев най-накрая…