Кметът на Костенец остава в ареста. Аверът му излиза срещу 10 бона гаранция

Кметът на Костенец Радостин Радев, известен още като Кради Крадев, остава в ареста – както по-роно днес Спецпрокуратурата поиска. Ивайло Пашов, бизнесменът, с когото “въртял схеми”, излиза срещу 10 хиляди лева. Това реши Специализираният наказателен съд.

Магистратите изтъкнаха, че Радев е с две обвинения – че като длъжностно лице в съучастие с Пашов е обещал 30 000 лв. на общинския съветник Георги Донков и че е държал без разрешение боеприпаси. Освен това в мотивите на съда стана ясно, че по делото с а налицегрупи взаимнопротиворечащи си доказателства. Прокуратурата твърди, че има разговори между Пашов и Радев и там бизнесменът е бил активното лице. Пашов потвърдил, че идеята за подкупа е негова, макар и да ги дава през Радев, твърдят обаче свидетели.

И двамата обвиняеми са извършили престъпленията, за което са обвинени, но няма опасност от укриване, отсече съдът.

За кмета Радев обаче е налице и опасност от извършване на друго престъпление, свързано с длъжността, която заема. Затова магистратите го оставятв ареста. Пашов, за когото според магистратите деянието е инцидентно, излиза на свобода.

Прокуратурата поиска най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража” и за двамата обвиняеми. Според спецпрокурорите има обосновано предположение, че Радев и Пашов са извършили престъплението, могат да се укрият или извършат друго престъпление.

Според държавното обвинение целта на Радев била да получи мнозинство в общинския съвет в Костенец. Първо кметът предложил пари на общинския съветник Георги Донков, но не се конкретизирал за сумата. После уговорката е станала по-детайлна. Прокуратурата смята, че двамата са действали в съучастие, а затова има и свидетелски показания.

Защитникът на Радев – адвокат Григор Вълков, заяви пред съда, че по делото няма доказателства, че клиентът му е извършил престъплението в съучастие с Пашов. Освен това няма никакви доказателства и за това, че са били провеждани ежедневни разговори между двамата обвиняеми. Адвокатът на Пашов пък заяви, че не е логично длъжностно лице като Радев да предлага облага на друго длъжностно лице не с лична, а с обществена облага – в случая за училище. Той допълни, че не е логично и да се предлага облага за нещо, което така или иначе щяло да се случи.

Пред съда Радев заяви, че няма намерение да се крие и да бяга, а Пашов каза категорично, че не счита, че е извършил каквото и да било престъпление.

 

 


image0 (9K)