НАЙ-НОВИ:

Климатологът Рачев за предстоящата зима и за радиоактивния облак над Европа

Каква зима ни очаква и фалшива ли беше новината за радиоактивен облак над Европа, коментира климатологът доц. д-р Георги Рачев.

Очаква ни сравнително топла зима, каза той в предаването „Тази сутрин” по bTV . Има разнобой в прогнозите дали ще е с нормални валежи, или с по-малко валежи, допълни той.

Снежно бедствие като това, което ни сполетя през януари, не се очаква, подчерта той.

По думите му скоро се очаква застудяване, което обаче няма да е фатално, а просто ще достигнем нормалните температури за края на месец ноември.

От следващия понеделник ни очаква доста по-хладно време. На 19 и 20 ноември е възможно в Западна България да видим и първите снежинки, каза още д-ц. д-р Георги Рачев.

[ad id=”255238″]

На изток обаче температурите ще са над 12-13 градуса, отбеляза той.

[ad id=”226585″] Климатологът определи информацията за облак с радиация като фалшива новина. Беше съобщено още в началото на октомври, че радиоактивен облак е преминал над Европа след инцидент в Русия или Казахстан

„Нищо странно няма в облака. Специалистите обясниха, че не може да има авария в АЕЦ, защото трябва да има и йод, и цезий. Това е радиоактивен елемент, който се проявява при производството на платина или изделия от платина”, каза той.

„Стойностите са далеч под нормите, които са опасни за човешкото здраве. Усещат го само уредите. Така и не стана ясно откъде се е появил, но той вече не съществува”, подчерта доц. д-р Георги Рачев. За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Няма да има снежно бедствие. През следващите дни ще има…