Китай наложи пълна блокада на 11-милионен град поради опасен вирус

Китайските власти на практика затвориха 11-милионния град Ухан. По този начин те се опитват да овладеят новия смъртоносен коронавирус. 17 от заразените починаха, информират местни медии.

Случаите на заразени с новооткрития коронавирус се появиха за пръв път в град Ухан през миналия месец. По-голямата част- от общо 571-те случая на заразени с вируса в континентален Китай, са регистрирани в града. Има съобщения и за болни хора в Тайланд, САЩ, Япония, както и в Южна Корея. Повечето от тези хора са от Ухан или наскоро са го посетили.

От днес в града, който е индустриален и транспортен център в централната китайска провинция Хубей, са блокирани железопътните гари, летището, метрото, фериботите, междуградските автобуси и обществения транспорт.

Полиция, екипи на специалните части и паравоенни отряди охраняват транспортните обекти в Ухан. Те са блокирали с метални бариери подстъпите към входовете и изходите.

Местните власти обявиха, че тези мерки са предприети в опит за „ефективно премахване на разпространението на вируса, решително ограничаване на епидемията и гарантиране на здравето и безопасността на хората“.

Улиците, парковете, търговски центрове, ресторантите и другите обществени пространства в града са зловещо притихнали, разказват очевидци.

Местните власти поискаха всички жители на Ухан да носят маски на обществени места. Те призоваха правителствените служители да ги носят по време на работа, а търговците да публикуват табели за посетителите с подобна препоръка.


image0 (9K)