НАЙ-НОВИ:

Китайски учени: Лекарства против хипертония предпазват от COVID-19

Широко използваните лекарства за високо кръвно може да предпазват от тежка форма на COVID-19, показа изследване в Китай, резултатите от което са публикувани в Европейското списание за сърдечносъдови болести, предаде Ройтерс.

Пациентите с високо кръвно наистина са два пъти по-застрашени от смърт и по-често се налага да бъдат поставяни на апаратно дишане. Този рисков фактор е известен. Приемащите какъвто и да било вид лекарства за контролирането му обаче са със значително по-малък риск от смърт от COVID-19 от тези, които не се лекуват.

Изследването е обхванало 2900 пациенти, приети през февруари и март в болница в Ухан – първоначалния епицентър на пандемията. Анализирайки данни и от пр ACE-инхибитори и ангиотензин рецепторни блокери (ARBs) по-специално могат да са свързани с по-нисък риск от смърт от COVID-19. едишни изследвания, китайските учени установиха също, че лекарствата за високо кръвно ACE-инхибитори и ангиотензин рецепторни блокери (ARBs) по-специално могат да са свързани с по-нисък риск от смърт от COVID-19.

Няколко научни екипа писаха, че лекарствата могат да увеличават податливостта на COVID-19. “Бяхме доста изненадани, че тези резултати не потвърдиха първоначалната ни хипотеза; всъщност те са точно в обратна посока, с тенденция в полза на ACE-инхибиторите и ARBs” – каза Фей Ли, един от авторите на изследването от болница в гр. Сиан.

Доказателствата засега са само от наблюдения, а не от рандомизирани изпитания. Специалистите обаче “предлагат пациентите да не спират лечението си, освен ако лекар не настоява за това”. Същата препоръка издаде Американският колеж на кардиолозите и Американската асоциация по сърдечносъдови болести.

Резултатите от китайското изследване насочват към възможността тези лекарства да се изследват като лечение за COVID-19, написа д-р Луис Руилопе от университетската болница в Мадрид в коментар към статията в списанието, допълва БТА.

blitz.bg Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Софийска градска прокуратура разследва обстоятелствата, свързани с открито тяло на…