НАЙ-НОВИ:

Кирил Домусчиев:Остър недостиг на квалифицирани хора за бизнеса

Остър недостиг на хора има в почти всички отрасли – и в IT сектора, и в транспорта, и в индустрията, и в строителството, и в туризма.

[ad id=”225664″]

Това казва в интервю за сайта “Блиц” председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

“Лошото е вече, че нашите членове ни информират почти ежедневно, че недостигът не е само в сегмента на квалифицираните и висококвалифицираните кадри, а и в средното ниво и дори при кадрите без никаква квалификация. С други думи, ръстът, който до този момент осигуряваме като отговорни предприемачи и инвеститори, вече отразява максималното „изстискване“ на наличните ресурси”, допълва той.

Домусчиев е категоричен, че оттук нататък без държавна политика и рязка промяна в тази насока трудно можем да говорим за по-високи нива на икономически растеж. Според него, проблемът не е само български и много европейски държави не само вече са се сблъскали с него, но имат и начини за решаването му.

[ad id=”263680″]

“Ние не откриваме топлата вода, а гледаме примера на държави като Полша, които за изключително кратки периоди успяха да осигурят работна ръка за индустриите си в размер на милиони новопостъпили чужденци на техния пазар на труда. Това са работници главно от Украйна и други съседни на Полша страни, които по силата на междудържавни споразумения получават разрешителни за работа в рамките на десетина дни без никакви административни усложнения”, посочва председателят на КРИБ.

Той съобщи, че и у нас се предприемат същите стъпки, но за съжаление има отпор както от държавата, така и от синдикатите, въпреки че напоследък се забелязва лека промяна в техния подход.

Домусчиев е категоричен, че България трябва да подпише същия тип междудържавни споразумения, каквито има Полша със страни като Украйна, Беларус, Молдова, Виетнам.

“Като начало предлагаме да започнем с мотивирано завръщане на лица от български произход, които бързо могат да докажат това, визираме главно Украйна и Молдова (бесарабските българи), които дори по силата на сегашното законодателство много бързо могат да започнат работа в очакване на решаване на тежките визови формалности, които ние смятаме, че трябва за тях да отпаднат”, допълва той.

По темата за конфликтите между работодатели и синдикати, Кирил Домусчиев е на мнение, че едните и другите защитават интересите на своите членове и това е нормално.

“В определени моменти тези конфликти до ниво на различие, водещо до открита конфронтация, а понякога и до война. Краен израз за тези отношения са стачките и локаута, който впрочем в България е забранен – ето още една посока, в която ние ще се концентрираме. Понастоящем обаче има движение напред, възстановен е диалогът, набелязали сме основните сфери, в които да постигнем съгласие, и вече работим по това”, допълва още председателят на КРИБ.
Източник:dir.bg Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Където и да отиде, тя винаги прави шоу. Дори когато…