Киев ще поиска от Русия $14 млрд., ако Москва промени условията за транзита на газ

Киев ще поиска от Русия компенсация в размер на 11-14 милиарда долара в случай, че „Газпром“ продължи да настоява на позицията си за сключване на нов договор за транзит на газ при сегашните условия. Това заяви на пресконференция в Киев изпълнителният директор на „Нафтогаз“ Юрий Витренко, цитиран от РИА Новости и „Фокус“.

„Ако транзитът през Украйна продължи, ние няма да преразгледаме тарифите и тогава на „Газпром“ няма да му се наложи да компенсира тези 11-14 милиарда долара. Но ако те настояват на сегашната си позиция, която ще доведе до прекратяване на транзита на газ през Украйна от 1 януари 2020 година, тогава ще ги принудим да платят, да компенсират нашите загуби“, заяви Витренко.

През октомври миналата година Киев заяви, че Украйна вече се е обърнала към Международния арбитраж с иск към Русия да компенсира загубите, които уж са причинени в резултат от пускането на газопровода „Северен поток 2“ и изпразването на украинската газотранспортна мрежа. Загубите, според оценките на Киев, ще бъдат 12 милиарда долара. Както твърди Витренко, в този случай ще става въпрос „просто за компенсация за недополучени тарифни такси“.

Съществуващите договори за доставка и транзит на руски газ през Украйна изтичат в края на 2019 г. Засега няма яснота по отношение на тяхното бъдеще.

Въпросът за ново споразумение се обсъжда на тристранните срещи на Русия, Украйна и Европейската комисия, като последната се проведе в Брюксел през януари. Нов кръг от преговори е планиран за септември.

Според министъра на енергетиката на Русия Александър Новак, Москва е готова да удължи договора за транзит на газ през Украйна при съществуващите условия и да възобнови доставките за Киев.

В същото време Новак определи разрешаването на съдебния спор между „Газпром“ и „Нафтогаз“ като една от ключовите точки за постигане на споразумение.


image0 (9K)