НАЙ-НОВИ:

“Като тръгнеш от Белград, в Бургас ще вечеряш”. Борисов показа на Вучич магистрала “Европа”

Трасето на “Европа” между ГКПП “Калотина” и софийския околовръстен път е с дължина 48 км

Министър-председателят Бойко Борисов показа на президента на Сърбия Александър Вучич от въздуха напредъка по изграждането на магистрала “Европа”, която е част от Общоевропейския транспортен коридор номер 10, съобщи БТА. Сръбският президент е на посещение в България. Инспекцията от правителствения хеликоптер беше предавана и на живо във Фейсбука на премиера Борисов.

“Дясната страна, която е в посока към Сърбия, е асфалтирана вече. В момента се полага асфалт и на лявата страна. Като тръгнеш от Белград и в Бургас ще вечеряш”, каза Борисов. Той добави, че в момента се довършва и изграждането на АМ “Хемус”, за да може и от АМ “Европа” да се стигне директно до Варна.

Трасето на “Европа” между ГКПП “Калотина” и софийския околовръстен път е с дължина 48 км и е разделено на три части: 17-километровата отсечка между Драгоман и Сливница, 14,5 км между ГКПП “Калотина” и Драгоман и 16,16 км от Сливница до връзката със северната скоростна тангента. Най-сериозен е напредъкът при изграждането на трасето между Драгоман и Сливница.

Борисов и Вучич съобщиха, че ускорената реализация на автомагистрала “Европа” и на “Балкански поток” ще продължи независимо от трудностите, предизвикани от пандемията от COVID-19.

Борисов отбеляза пред Вучич, че за цялостната реализация на “Балкански поток” от българо-турската до българо-сръбската граница ще бъдат изградени и две компресорни станции, за да се повиши налягането по трасето.

Газопроводът ще отвежда руския природен газ до Сърбия, а оттам до Унгария и Австрия. На сръбска територия са положени над 400 км от газопровода. От 474-километровото трасе на “Балкански поток” у нас – 270 км е с положени тръби, а 150 км са заварените.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
По обвинителен акт на Районна прокуратура – Стара Загора е…