Караниколов: Безвъзмездни средства ще бъдат насочени към малкия бизнес

„За един месец 72 000 души са новозаписани в бюрата по труда в страната, но има 10 000 наети на работа. Моделът 60/40 е правилен. По оперативните програми извоювахме доста възможности, по „Иновации и конкурентноспособност“ постигнахме покриване на широк спектър от бизнеса, който предоставя услуги – хотели и ресторанти. Досега средствата се даваха – 80% от Европа, 20% от лицето, което кандидатства за финансиране. Сега имаме съгласие те да бъдат 100% безвъзмездни, без самоучастие. Предстои изваждане на безвъзмездни средства от ЕС, които ще бъдат насочени и към най-малкия бизнес“. Това коментира пред БНР министърът на икономиката Емил Караниколов. 

Той подчерта, че всичко трябва да бъде съгласувано между държавата, работодателите и работниците и че секторите на хотелиерството и ресторантьорството ще се оправят, когато българите, които получават заплати, решат, че ще могат да заделят пари да отидат на ресторант и на почивка.

Министър Караниколов подчерта, че с всеки изминал ден проблемите в различните сектори нарастват, но „трябва да видим къде ще е краят на тази инфекция от коронавируса и кои сектори как ще пострадат“.

Според него забрана за внос на плодове и зеленчуци и разчитане само на родните производители крие опасност от реципрочна проява от другите страни, което обаче ще засегне нашите производители:

„Такива мерки трябва да се предприемат след дълбоки икономически анализи. При срещите ми с представители на този бранш никой не е отправял такова искане“.

По повод Българската банка за развитие (ББР) икономическият министър заяви, че вървят процедурите по смяна на ръководството след скандала по-рано през седмицата:

„ББР е важна по отношение на това, което се случва в световната икономика и начина за подпомагане на малкия и на средния бизнес. Нека мине кризата, да видим социалните, здравните и икономическите последици, а след това да се вземе решение за бъдещето на ББР“.

Емил Караниколов припомни, че винаги е подкрепял влизането на страната ни в чакалнята на еврозоната: „Това означава доверие от всички страни, които са в еврозоната, към нашата и това означава по-висок рейтинг за България, както и по-голям инвеститорски интерес. Имаме шанс и трябва да се възползваме от него“.

Министърът беше категоричен, че е по-важно да сме здрави, защото „парите ще ги изработим“. По думите му икономиката на страната ни е в състояние да удържи на кризата, без да потъне, до края на месец юни.


image0 (9K)