Каракачанов: До седмица ще пристигне официалното предложение за Ф-16

До една седмица ще пристигне официалното предложение за Ф-16, заяви вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов в ефира на Нова телевизия. „Аз съм оптимист над 50%, че сделката ще се случи“, подчерта Каракачанов.

„Ние не купуваме самолети за авиошоу, а за защита на границите ни“, подчертавицепремиерът. Според него изразените в медиите мнения, че осемте нови изтребителя ще струват 3 милиарда са „голи фрази“. Такава позиция зае лидерът на „Атака“ Волен Сидеров, коалиционен партньор на ВМРО в „Обединени патриоти“, т.нар. малка управляваща коалиция. Каракачанов го посъветва да стои в Народното събрание, когато се обсъжда темата за превъоръжаването на армията.

Военният министър отговори и на въпрос, свързан с цената на Ф-16, която за Словакия е по-ниска. „Словакия купува 14 самолета, ние – осем. Освен това страната има изградено партньорство със САЩ“, посочи Красимир Каракачанов.

По повод на заплахите за сигурността Каракачанов посочи, че реториката „НАТО – Русия“ винаги е остра, като изключим един период от 1990 до 1999 г. „Но аз смятам, че война няма да има. Винаги, когато някоя по-малка държава в НАТО изистри риториката, някоя от по-големите казва, че трябва да държим вратата за преговори отворена“, подчерта вицепремиерът.

Каракачанов, който е и лидер на ВМРО, отговори и на въпроси, свързани с напрежението около работата на смесената македоно-българска комисия.

„Да сте чули албанци и косовари да се карат Скендербег какъв герой е?! В Скопие шикалкавят с надеждата да получат показа за присъединяване към ЕС и тогава по-трудно да можем да им въздействаме“, изтъкна той по повод работата на съвместната комисия.


image0 (9K)